Ana Sayfa YAŞAM Yeni Zelanda’da 40 binden fazla kişi, Maorilerin ayrıcalıklarını kaldıracak tasarıyı protesto etti

Yeni Zelanda’da 40 binden fazla kişi, Maorilerin ayrıcalıklarını kaldıracak tasarıyı protesto etti

Yeni Zelanda’da David Seymour tarafından 7 Kasım’da parlamentoya sunulan “Antlaşma İlkeleri Yasası” tasarısı ülke tarihinin en büyük protestolarından birine neden oldu.

Radio New Zealand’ın (RNZ) haberine göre, İngiliz Kraliyeti ile Maori yerlilerinin liderleri arasında 1840’ta imzalanan Waitangi Antlaşması’nı “yeniden yorumladığı” gerekçesiyle Maorilerin tepkisini çeken “Antlaşma İlkeleri Yasası” tasarısına karşı eleştiriler artıyor.

Maori halkı tarafından “Hikoi mo te Tiriti” olarak adlandırılan protesto kapsamında 40 binin üzerinde kişi parlamentonun önünde bir araya geldi.

Hükümet koalisyonunun parçası olan ACT New Zealand Partisinin lideri David Seymour tarafından parlamentoya sunulan yasa tasarısına karşı çıkan protestocular, Seymour parlamentonun ön avlusuna çıktığı esnada “Tasarıyı geri çek” sloganı attı.

Te Ao Maori News’un haberine göre, Maoiri aktivist Eru Kapa-Kingi, 9 gün önce Reinga Burnu’nda başlayan ve bugün parlamento önünde son bulan “Hikoi”nin bir tepki olmadığını belirterek, “Bu Maorilerin cevabıdır.” dedi.

Kapa-Kingi, protestoya katılan ve söz konusu tasarıya karşı çıkan herkesle gurur duyduğunu kaydederek, “Umarım bugün bu yürüyüşe katılan herkes, neye söz verdiğinizin farkındadır.” diye konuştu.

ANTLAŞMA İLKELERİ YASASI NEDİR?

David Seymour tarafından 7 Kasım’da parlamentoya sunulan “Antlaşma İlkeleri Yasası” tasarısı, ülkedeki Maori halkı tarafından büyük tepki topladı.

Tasarının birinci maddesi, hükümetin herkesin yararına olacak şekilde, hukukun üstünlüğüne, özgür ve demokratik bir toplumun sürdürülmesine uygun olarak yönetme konusunda tam yetkiye sahip olmasının yanı sıra parlamentonun da yasa oluşturma konusunda tam yetkiye sahip olmasını şart koşuyor.

Diğer bir madde de 1840 yılında İngiliz Kraliyet Ailesi ile Maoiri halkı arasında imzalanan Waitangi Antlaşması uyarınca yerli halkın sahip olduğu hakların tanındığı, bunlara saygı gösterildiği ve korunduğunu belirtse de bu haklar herkesin sahip olduklarından farklıysa, bunların ancak 1975 Waitangi Antlaşması Yasası gereğince tarihi bir antlaşma talebinin çözümünde kabul edilmesiyle geçerli olacağını ifade ediyor.