Türkiye’den 2 bin 094 kişinin hobilere yönelik öğrenme programlarıyla stresten kurtulmak için insanların hobilere yöneldiğini gösterdi. Öte yandan Türkiye’de en çok tercih edilen hobinin alışveriş yapmak olduğu belirtildi.
Konuyla ilgili günlük listeleri paylaşan Preply’nin Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, “Preply olarak yayımladığımız bu araştırma, hobi deneyimlerine, hobilerin insan seçenekleriyle dünyada en popüler hobilere ışık sürüyor. Araştırma derlememizin temel bulgusu, hobilerimizin bize iyi hissettirmesi, kendimize dair bir şeyler yaptığımız hissini oluşturmasını beklediğimizi gösteriyor. Türkiye’de en çok tercih edilen hobinin alışveriş yapması da ilginç bir tespit” dedi.
5 KİŞİDEN DÖRDÜ STRESTEN KURTULMAK İÇİN HOBİLERE YÖNELİYOR
Araştırmanın bir araya getirilmesinde hobi ve boş zaman aktivitelerinin sosyalleşme ihtiyaçları ile ilişkisine değinildi. Bu serbest zamanlarda yapılan uğraşların ruhun geliştiğine ve stresle başa çıkmanın yardımcı olduğu bilimsel olarak değerlendirildi. Referans verilen araştırmalardan birinde, ABD’deki kullanıcıların yüzde 81’inin 5 hobiden dördünün yaşadığı stresten kurtulduğuna yardımcı olduğu görüldü.
Hobi ve serbest zaman kavramlarının ve psikolojinin konu olduğunu dile getiren Mustafa Ali Sivişoğlu, ” Bir araştırma, büyük bir çoğunluğun stresten kurtulmak için hobilere yöneldiğini ortaya koyuyor. Katılımcıların hobilerinden beklentileri arasında yüzde 57 oranında vakit harcama, yüzde 56 oranında yaratıcı olma, yüzde 56 oranında da başarı öne çıkıyor. Günün sonunda hobilerimizin bizi iyi hissettirmesini, kendimize dair bir şeyler yaptığımızı oluşturmasını bekliyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN FAVORİ HOBİSİ ALIŞVERİŞ YAPMAK
Daha önce yapılan incelemelerde verilen Statista verileri, Türkiye’deki popüler hobi ve aktivitelerinde tercih edilen yüzde 48’lik bir oranla alışverişin geldiğini gösterdi.
Alışverişi teknoloji / bilgisayar izliyor.
Türkiye’den 2 bin 94 kişinin katıldığı araştırma sonuçlarının Türklerin hobi tercihlerine dair bir bakış açısı sağladığını dile getiren Sivişoğlu, “Dünya çapında en çok tercih edilen hobilerin başında yemek yapmak, kitap okumak ve evcil hayvanlarla vakit geçirmek gelirken Türkiye’de alışveriş, bilgisayar ve seyahat, okuma ve sosyalleşme faaliyetlerini izliyor. Ayrıca otomobiller de Türkiye’nin en sevdiği hobileri arasında üst sıralarda yer alıyor. Favori hobilere dair bu tablo, hobi tercihlerinin kültürel, ekonomik ve sosyal arka planlara göre dünyanın farklı yerlerinde farklılaşabildiğini gösteriyor. Örneğin spor yapmak Türkiye’de dünya sıralamasında daha geri düşüyor” ifadesini kullandı.
DİL ÖĞRENMEK DE HOBİ OLABİLİR
Preply’nin dil ve kültüre ilişkin araştırmalarını kendi içgörüleriyle birleştirdiğini söyleyen Sivişoğlu, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Akademik referanslardan ve teknolojik araştırmalardan hareketle oluşturulduğumuz derlememiz, internette sık sorulan sorulardan biri olduğunu tespit ettiğimiz ‘hobi olarak dil öğrenme’ faaliyetine devam etmemizle sona eriyor. 3’ten fazla dil bilmek dönemin popüler kavramlarından biri. Özellikle küresel gelişmelerden sonra öğrenmenin değiştiği, pek çok parçanın dijitale taşındığı bu dönemde, dil öğreniminden, dil aracılığıyla farklı kültürlerle etkileşimden hoşlananlar doğrudan profesyonel veya akademik hayatlarına katkısını gözetmeden serbest zamanlarında dil öğrenmeyi tercih edebiliyor. İnsan beyninin aynı anda 7 farklı öğrenme ayrıntılarına sahip olduğu söylenen araştırmalara rastlamak mümkün. Özellikle çevrimiçi yapı düzenlemesi yabancı dil analize inceleme sunan Preply gibi platformlar, uygun ekleme hobileri almayı isteyen ve yeni şeyleri öğrenmeyi sevenler için İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca gibi yabancı dilleri güçlü bir hobi alternatifine dönüştürülebiliyor.”