JPMorgan Yönetici Direktörü Gökhan Özkan, Londra’da düzenlenen Invest in Türkiye forumunda yaptığı konuşmada, son dönemde Türkiye’ye sabit getirili menkul kıymetlerde artan ilgiyi vurguladı. Özkan, bu ilginin para akışını hızlandırdığını ancak mevduat faizlerinin sermaye piyasaları ve birleşme satın alma aktivitelerini olumsuz etkilediğini söyledi.
TÜRKİYE’YE BATI’DAN İLGİ ZAYIF KALDI
Özkan, Türkiye’nin birleşme ve satın alma alanında son 10 yılda Ortadoğu’dan artan bir ilgi gördüğünü belirtti. 2004-2014 yılları arasında ise daha çok Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya gibi bölgelerden yatırımcıların ilgisinin yoğun olduğunu hatırlattı. Ancak, son yıllardaki ekonomik volatilite nedeniyle Batı’dan stratejik ilgi çekemediklerini ifade etti.
RABOBANK SATIŞINDA BATI YATIRIMCILARI GERİ PLANDA
JPMorgan’ın Türkiye’de aracılık ettiği Rabobank Grubu’nun iştirak satışında, genellikle yerel oyuncular, fintek şirketleri ve Ortadoğu ile Asyalı yatırımcıların öne çıktığını aktardı. Özkan, “Batı’dan henüz stratejik ilgi görmüyoruz,” diyerek bu durumun Türkiye’ye olan genel bakışı yansıttığını belirtti.
DEZENFLASYON VE ORTODOKS POLİTİKALAR UMUT VERİYOR
Öte yandan, Ortodoks ekonomik politikalara dönüş ve dezenflasyon sürecinin birleşme ve satın alma aktivitelerini yeniden canlandırabileceğini söyleyen Özkan, bu süreç tamamlandığında Batı piyasalarının da Türkiye’ye ilgi göstereceğini düşündüğünü kaydetti. Ancak, bu aşamaya gelene kadar Ortadoğu’nun Türkiye için kilit pazar olmaya devam edeceğini vurguladı. Özkan, “Enflasyon kontrol altına alınırsa 2025-2026’da Türkiye için çok daha iyimser olacağız,” dedi.