Ana Sayfa GÜNDEM Türk maden şirketi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dava açtı

Türk maden şirketi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dava açtı

İç Ege’nin önemli su kaynaklarından Murat Dağı’nda Anadolu Export şirketinin altın madeni açma planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumsuz kararı nedeniyle kriz yarattı. Şirket, bakanlığın kararına itiraz ederek yürütmenin durdurulmasını talep etti. İlk duruşma 9 Ekim’de Kütahya İdare Mahkemesi’nde yapılacak.

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre, Şirket, bakanlığın kararını kamuoyu baskısına dayandırdığını savunurken, altın madeni işletmesinin kamu yararı sağlayacağını öne sürdü. Nihai ÇED raporuna göre, maden sahasında günde 475 ton yeraltı suyu kullanılacak ve bölgedeki ormanlık alanda 214 bin ağacın kesileceği belirtiliyor. Şirket, ÇED raporunun eksik olduğunu ve çevresel etkiler konusunda yetersiz araştırma yapıldığını iddia ediyor.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, raporun deprem riskleri ve çevresel etkiler açısından eksik olduğunu, bu nedenle yeterli bilimsel ve teknik değerlendirme sunmadığını belirtti. Ayrıca, maden ruhsatının verildiği 1000 hektarlık alan için sadece 400 hektar üzerinde ÇED raporu hazırlandığını ve bu durumun kümülatif etkileri hesaba katmadığını ifade etti.

‘ALTIN ÇIKARMAK KAMU YARARIDIR’

Şirket avukatları, bakanlığın keyfi bir şekilde ÇED olumsuz kararı verdiğini ve kamunun yaptırım gücü karşısında özel kişilerin haklarının ihlal edildiğini ileri sürdü. Şirket, altın çıkarılmasının bölgeye büyük fayda sağlayacağını ve bu faaliyetin kamu yararı doğuracağını savundu.

2013’te ÇED gerekli değildir kararı verilen projeye, 2016’da başvuru yapıldı ve 2019’da ÇED olumlu kararı alındı. Ancak bu karar, Kütahya İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Şirket, cevher zenginleştirme tesisinden vazgeçerek projeyi yeniden değerlendirdi.