Avrupa ortak pazarı hakkında bir raporun yazarı olan eski İtalya Başbakanı Enrico Letta, “Önümüzdeki yıllarda, Avrupa başkentlerini yüksek hızlı trenlerle birbirine bağlamaya yönelik bir ana planın planlanması, finansmanı ve uygulanmasına öncelik verilmesi gerekiyor” diye yazmıştı.
BAĞLANTI PLANI
Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, bu hafta başında Berlin’de kentsel ve demiryolu taşımacılığına adanmış önde gelen uluslararası taşımacılık teknolojisi ticaret fuarı InnoTrans sergisinin açılışında, “21. yüzyılın raylı sistemi Avrupa’dadır” dedi. “Paris-Berlin gece treni hattının açılmasından sonra büyük şehirleri birbirine bağlayacak bir planımız olmalı” diye ekledi.
BTA’nın aktardığına göre Wissing, “Demiryolu şirketleri rollerini yerine getirmeli. Aşırı sinyalizasyonu önlemek için tüm ağı standartlaştırılmış Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi (ERTMS) ile donatmalıyız.” dedi.
Avrupa demiryolu trafik yönetim sistemi, hatların kapasitesini arttırırken trenlerin güvenilirliğini ve düzenliliğini artırmayı mümkün kılmaktadır ancak Avrupa demiryolu ağında henüz yeterince uygulanmamaktadır.
Almanya, Danimarka, İtalya ve Hollanda bu konuda Fransa’yı geride bıraktı. Sistemin birleştirilmesi sürüyor ancak pahalıdır. Bunun bir örneği, finansmanı kısmen Avrupa Birliği tarafından sağlanan, Paris ile Lyon arasındaki 820 milyon avro değerindeki yüksek hızlı hattın modernizasyonudur.
SORUNLAR
Fransız trenleri solda ve Alman trenleri sağda çalışır; İspanya’da (yüksek hızlı ağ hariç) ve Portekiz’de hat Avrupa’nın geri kalanına göre daha yüksektir ve sürücülerin birbiriyle iletişim kurmasına izin verecek ortak bir dil yoktur.
Wissing, “Verimsiz olduğu için sınırlardan dolayı sürücüleri değiştirmemeliyiz” dedi. Lokomotiflerin sık sık değişmesi de sorun yaratacaktır.
Avrupa Birliği, iklim taahhütlerini yerine getirmek için uluslararası yüksek hızlı demiryolu trafiğini 2030 yılına kadar iki katına, 2050 yılına kadar ise üç katına çıkarmayı kendisine hedef olarak belirledi.
Şu anda Eski Kıta’da 11.300 kilometre yüksek hızlı demiryolu hattı bulunmaktadır. Deutsche Bahn’ın uzun mesafe taşımacılığı direktörü Michael Peterson, AB’nin hedefine ulaşmak için 2050 yılına kadar 32.000 kilometreye daha ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Peterson, 20.000 kilometreden fazla hattın inşa edilmesine ilişkin planın “ütopik” görünebileceğini ancak demiryolu ağının 26 yıl içinde ve 26 Avrupa ülkesini kapsayacak şekilde genişleyeceğini, bunun iddialı ancak ulaşılabilir olduğunu söyledi.
Demiryolu taşımacılığıyla ilgilenen şirketler, Avrupa’daki farklı altyapı operatörleri arasındaki işbirliğinin geliştiğini söylüyor.