Ana Sayfa GÜNDEM Tarihi yapıların korunması için UNESCO’ya Diyarbakır’dan çağrı

Tarihi yapıların korunması için UNESCO’ya Diyarbakır’dan çağrı

Hatun, “Gelin birlikte olması gerektiği şekilde buraları koruyalım” dedi. Sempozyum, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlendi ve Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nde açılışı yapıldı.

Dicle Üniversitesinden Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, tarihi yapıların korunması ve güçlendirilmesinin önemini vurguladı. Hatun, Diyarbakır’ın zengin tarihi ve kültürel mirasına dikkat çekerek, 2015 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin korunmasının önemini belirtti.

“Tarihi yapıları sahiplenmek, sadece tescillemek, korumak, restore etmek, maalesef yetmiyor.”

28 Kasım 2015’te Dört Ayaklı Minare’nin önünde tarihi ve kültürel yapıların zarar görmesini engellemeye çalışırken yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi anan Eş Başkan Hatun, “2017’de kullandığım cümle şuydu: Diş fırçasıyla temizlenmesi, korunması gereken yerler kepçe ile dozerlerle yıkıldı. 2017’de TMMOB yöneticisi iken kurduğum cümle halen geçerliliğini koruyor. Tarihi yapıları sahiplenmek, sadece tescillemek, korumak, restore etmek, maalesef yetmiyor, dedi.

UNESCO’YA ÇAĞRI

UNESCO’nun mevcut yönetiminin, dünya kültürel mirasının koruması yönündeki kaygılı davranışlarına dikkat çeken Eş Başkan Hatun, “Biz bir kere daha uluslararası bir sempozyumdan UNESCO’ya bir çağrı yapmak istiyoruz.

2015 yılında Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınması bizler için onur vericidir. Bu tarihi kültürel dokuyu sadece kaygıyı dile getirerek koruyamayız. Gelin birlikte olması gerektiği yerde, olması gerektiği bir şekilde buraları koruyalım. Sadece kayda almak bizler için yeterli bir süreç değil” diye konuştu.

Açılış konuşmaları ve müzik dinletisinin ardından sempozyumun akademik oturumları ise Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı. Sempozyumun sunumları Türkçe, Kürtçe ve İngilizce yapılacak.