Ana Sayfa YAŞAM Sizde de bu işaretler varsa yumurta yememelisiniz

Sizde de bu işaretler varsa yumurta yememelisiniz

KİMLER YUMURTA YEMEMELİDİR?

Pankreatit akut iseniz yumurta tüketilmemelisiniz. Ayrıca, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarınız varsa yumurta sarısının kolleretik bir etkisi olduğundan ve kolelitiazisin alevlenmesine neden olabileceğinden dikkatli bir şekilde yenilmelidirler.

YUMURTALAR KALBE ZARARLI MI?

Yumurta, kolesterolü ciddi derecede yüksek olan kişiler tarafından da tüketilmemelidir. Bir yandan lesitin tarafından telafi edilen kolesterol içerirler. Yumurtanın sağlıklı bir insan üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur çünkü lesitin kolesterolün kan damarlarının duvarlarında birikmesini önler ancak hasta kişinin yumurtanın sarısını çok dikkatli tüketmesi gerekir.

Gastroenteroloğa göre şeker hastaları yumurtaları dikkatli tüketmelidir çünkü kan damarları kural olarak zaten şekerden etkilenir ve hasar görür, dolayısıyla bu tür kişilerde ateroskleroz gelişme riski çok daha yüksektir. Ve ateroskleroz felç ve kalp krizlerinin nedenidir.

Yumurta ayrıca midenin asidik içeriğinin yemek borusuna yükselerek mide yanmasına ve ağızda acı bir tada neden olduğu bir durum olan reflüye de neden olabilir. Kişi yemek yedikten sonra yatay pozisyon alırsa reflü olasılığı birçok kez artar. Bu gastrit belirtileri ve gastrointestinal sistem hastalıkları ile ilişkilidir. Bu tür sağlık sorunlarınız varsa yatmadan kısa bir süre önce yumurta yemekten kaçınmanız daha iyi olur.

Ayrıca bir yaşın altındaki çocuklara bütün yumurta verilmemelidir. Küçük bir çocuğun yumurta sarısının yalnızca dörtte birini yiyebileceğini ancak beyazını bir yaşından önce yemenin kesinlikle yasak olduğunu söyleyen doktor, yumurtanın ihmal edilmemesi gereken faydaları olduğunu da ekliyor.

YUMURTALARIN FAYDALI ÖZELLİKLERİ

100 gr ürün 13 gr saf protein içerir. Ayrıca özellikleri hayvansal veya bitkisel proteinlerden farklıdır. Yumurta akı yapısı sayesinde vücut tarafından çok daha hızlı ve kolay emilir. Yumurta vücudun ihtiyaç duyduğu hemen hemen tüm vitaminleri, eser elementleri ve amino asitleri içerir. Dolayısıyla yumurtalar potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko, demir, iyot, molibden, manganez ve diğer elementleri içerir.

Bileşimleri B grubu vitaminlerinin yanı sıra A, E, D, C vb. vitaminleri içerir. Yumurta D vitamini açısından zengindir. Bu vitamin güneşte az vakit geçirenler için gerekli olmasının yanı sıra kemiklerin güçlenmesi için de gereklidir. Yumurta sarısı, karaciğerin işlevini normalleştiren, beyin hücrelerinin işleyişini iyileştiren ve kan damarlarının duvarlarındaki plakları çözen lesitin içerir. Haftada 3-4 defadan fazla yumurta yememelisiniz.

Önemli: Makale dengeli beslenmenin ve bir uzmana danışmanın yerini almaz!