Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Müzeyyen Tuğçe Benli, enfeksiyon sonucu ortaya çıkan ve ölümcül sonuçlar doğurabilen sepsisin, özellikle 1 yaş altı bebeklerde ve 50 yaş üzeri bireylerde daha sık görüldüğünü belirtti. Dr. Benli, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sepsisin ciddiyetinin halk arasında yeterince bilinmediğini ve bu durumun ölüm oranlarını artırdığını vurguladı.
Dr. Benli, sepsisin belirtileri arasında ateş, üşüme, titreme, bilinç bulanıklığı, solunum güçlüğü, kalp hızında artış ve idrar çıkışında azalma gibi semptomların bulunduğunu ifade etti. Bu tür belirtiler görüldüğünde hastaların hızla sağlık merkezine başvurması gerektiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sepsis her 2-3 saniyede bir kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor ve ölüm oranları yüzde 80’e kadar çıkabiliyor. Ancak, hastanelere hızlı başvuru ve uygun tedavi ile ölüm oranlarının yüzde 20’ye kadar düşürülebileceğini vurgulayan Dr. Benli, sepsiste erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını belirtti. İlk etapta yapılan tetkikler ve kültürler sonrasında sıvı desteği ve geniş spektrumlu antibiyotiklerle sepsis yönetiminin ölüm oranlarını önemli ölçüde düşürdüğünü açıkladı.
Sepsisin özellikle 1 yaş altı bebekler ve 50 yaş üstü bireyler için daha büyük bir risk oluşturduğunu belirten Dr. Benli, 50 yaş üstündeki kişilerin mevcut ek hastalıklarının riski daha da artırabileceğini ifade etti. Şeker hastalığı, alkol kullanımı ve HIV gibi immün sistemi zayıflatan durumlar sepsis riskini artırmaktadır.
Sepsisin önlenmesi için aşılanmanın ve temel hijyen kurallarına uyulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Benli, antibiyotiklerin akılcı kullanımının da sepsis yönetiminde kritik olduğunu belirtti. “Geniş spektrumlu antibiyotikler doğru endikasyonlarla ve doğru noktalarda kullanılmalıdır,” dedi.
Dr. Benli, halkın sepsis konusunda daha bilinçli olması gerektiğini, zira hastalığın ciddiyetinin farkında olmadan hastaneye başvuruda gecikmenin hastalığın seyrini kötüleştirdiğini ifade etti. Kalp krizi veya inme gibi acil durumlarda hızla hastaneye başvurulurken, sepsisin ciddiyetinin bilinmemesinin başvuruların gecikmesine neden olduğunu belirten Dr. Benli, bu gecikmelerin de ölüm oranlarını artırdığını ekledi.