Son incelemeler sonucunda Güneş’e en yakın 7. gezegen ve ölü zannedilen Uranüs‘ün düşünüldüğü gibi ölü bir gezegen olmayabileceği tespit edildi.
5’i büyük olmak üzere 28 uyduya sahip gezegen ile ilgili bilinen bilgiler 1986’da NASA‘nın Voyager 2 uzay aracının topladığı verilere dayanıyordu.
Fakat yeni yapılan analizler 1986 yılında toplanan verilerin yanlış değerlendirildiği sonucuna vardı. Araştırmalara göre, Voyager 2 Uranüs’ü incelediği sırada gezegen bir güneş fırtınasının etkisi altındaydı. Bu sebeple gezegenin sisteminin nasıl işlendiği engelleniyordu.
GEZEGENDE OKYANUSLAR OLABİLİR
University College London öğretim üyesi olan Dr. William Dunn “Yeni bulgular, Uranüs‘teki sistemin daha önce düşündüğümüzden çok daha ilginç olabileceğini ortaya koyuyor. Gezegende yaşam için gerekli koşullara sahip olabilecek uyduları da bulunabilir. Yüzeylerinin altında okyanuslar da mevcut olabilir.”
NASA YENİDEN ARAŞTIRMA YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR
NASA’dan Dr. Jamie Jasinski, verilerin yeniden incelenmesi fikrini ortaya atan bilim insanı olarak, gelecek misyonların bunu hesaba katması gerektiğini söylüyor:
“Gelecekteki uzay aracını bazı özellikleri, Voyager 2’den gelen eski verilere göre şekillendirildi, ancak bu veriler toplanırken olağan dışı koşullar etkiliydi. Şimdi geleceğin uzay aracını, yeni keşifler için ihtiyacımız olan özelliklere göre tasarlamalıyız.”
NASA, Uranüs’le ilgili yeniden araştırma yapmak için Uranüs Orbiter ve Probe misyonu görevlendirdi. NASA‘nın Uranüs keşif aracının 2045 yılında Dünya’ya ulaşması bekleniyor. Bilim insanları, ölü olarak bilinen gezegende yaşam belirtileri olma olasılığını bulmayı hedefliyor.