1. BİR ŞEY YAPMADAN ÖNCE DİKKATLİCE DÜŞÜNÜN
Nikola Tesla sık sık makineleri nasıl hayal edebildiğinden bahsederdi ve onları inşa etmeye başlamadan önce nadiren çizimler yapardı.
Bu görsel düşünme süreci tüm insanların karakteristik özelliği değildir, ancak ana fikir, kişinin yalnızca nihai ürüne konsantre olmasıdır. Yaratıcı düşünme çoğu zaman rahatlamanızı ve kafanızdaki bir sorun üzerinde çalışmanızı gerektirir.
Tesla otobiyografisinde süreci şu şekilde anlatıyor:
“Benim yöntemim farklı. Belirli bir iş konusunda acelem yok. Aklıma bir fikir geldiğinde hemen onu hayal gücümde inşa etmeye başlarım. Yapıyı değiştiriyorum, tamirat yapıyorum ve makineyi kafamda çalıştırıyorum. Benim için türbini kafamda mı yoksa atölyede mi test ettiğimin hiçbir önemi yok; şunu fark ettim ki, iyi yapmasam bile hiçbir fark yok, sonuç aynı .”
Büyük bilim adamı bu becerilerle doğmamıştı ama çocukluğunda beynini geliştirmek için bazı egzersizler yapmıştı.
2. YÜRÜYÜŞE ÇIKIN
Yaratıcılık söz konusu olduğunda kısa bir yürüyüşün faydaları olduğu bilinmektedir. Görünüşe göre Tesla da aynı fikirdeydi ve yürüyüşleri obsesif kompulsif davranışın bir parçası olmasına rağmen, bunlar sırasında birkaç “evreka” anı yaşadı.
Bunlardan biri ona alternatif akım fikrini verdi: 1881’de sinir krizi geçiren Tesla Budapeşte’ye taşındı ve bir arkadaşıyla parkta şiir okuyarak yürürken, alternatif akım fikri aniden aklına geldi. o.
3. SORUNLAR ÜZERİNDE KENDİNİZ ÇALIŞIN
Birçok yenilikçi ve yaratıcı birey gibi Tesla da insanın yaratırken ve düşünürken yalnız olması gerektiğini savundu.
Bu onun ünlü sözlerinden biri:
” Zihin yalnızlık ve sürekli yalnızlık içinde daha keskin ve daha konsantre olur. Düşünmek için büyük bir laboratuvara gerek yoktur. Özgünlük yalnızlıktan gelir, yaratıcı zihnimizi zayıflatan etkilerden özgürleşir. Yalnız ol, mucitlerin sırrı budur, yalnız ol, işte o zaman fikirler doğar ,” diyor Tesla