Ana Sayfa EKONOMİ Motosiklet otomobile fark attı. Neredeyse iki katı!

Motosiklet otomobile fark attı. Neredeyse iki katı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ait motorlu kara taşıtları verilerini açıkladı. Ağustosta trafiğe 211 bin 389 taşıtın kaydı yapıldı. Bu dönemde 3 bin 118 taşıtın kaydı silindi. Toplamda trafikteki araç sayısı 208 bin 271 arttı.

Ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan araçların yüzde 54,7’si motosiklet, yüzde 31,3’ü otomobil olarak kaydedildi. Kamyonet, traktör, kamyon, minibüs, otobüs ve özel amaçlı taşıtlar da listeye dahil oldu. Ancak, özellikle motosiklet kaydındaki artış dikkat çekti.

OTOMOBİL KAYITLARI AZALDI

Geçen yılın aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında yüzde 10,2’lik bir düşüş yaşandı. Otomobil kayıtları yüzde 39,2 azaldı. Buna karşılık otobüs ve özel amaçlı taşıtlarda kayda değer artışlar görüldü.

TÜİK verilerine göre, otomobil kayıtlarında yaşanan bu düşüş, trafiğe yeni giren taşıtların ağırlığının motosikletlerde olduğunu ortaya koydu. Otobüs kayıtları yüzde 27,5, özel amaçlı taşıt kayıtları yüzde 20 oranında arttı.

TRAFİKTEKİ TOPLAM ARAÇ SAYISI 30 MİLYONU AŞTI

Ağustos ayı itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı toplam araç sayısı 30 milyon 469 bin 319’a ulaştı. Bu sayı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,87’lik bir artışa işaret ediyor.

Türkiye genelinde en fazla kayıtlı taşıt grubunu otomobiller oluşturdu. Ağustos sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 52,2’si otomobil, yüzde 19,3’ü motosiklet ve yüzde 15,2’si kamyonet oldu.

DEVİR İŞLEMLERİ ARTTI

Ağustos ayında 935 bin 945 taşıtın devri yapıldı. Bu devir işlemlerinin büyük kısmını yüzde 65,6 ile otomobiller oluşturdu. Kamyonet, motosiklet ve traktörler de devredilen diğer taşıtlar arasında yer aldı.

2024 YILININ İLK 8 AYI

Ocak-ağustos döneminde trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,7 artışla 1 milyon 749 bin 5 oldu. Aynı dönemde trafikten kaydı silinen araç sayısı ise yüzde 2 oranında azalarak 19 bin 624 olarak kaydedildi.

Yakıt türü bazında incelendiğinde, bu dönemde trafiğe kaydedilen otomobillerin büyük çoğunluğunu benzinli ve hibrit araçlar oluşturdu. Benzinli otomobillerin oranı yüzde 64,1 olurken, elektrikli ve hibrit araçların toplam oranı da giderek yükseldi.