Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Adıyaman’da geçen yıl 19 bin 214 dekarda üretilen 43 bin 159 ton nardan 431 milyon 590 bin lira gelir elde edildi.
Bu yıl da hasat döneminde mevsimlik tarım işçileri sabahın erken saatlerinde özenle topladıkları narları büyük bir titizlikle paketleyerek ihraç edilmeye hazır hale getiriyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas, kentte 20 bin dekar alanda üretim yapıldığını belirtti.
DEPREM ETKİSİ
Bu seneki rekoltenin geçen yıla eşdeğer olmasının beklendiğini aktaran Kıyas, sözlerine şöyle devam etti:
“Aslında her sene ekim alanlarımız artardı ancak deprem nedeniyle bu sene çiftçilerimiz biraz kendileriyle ilgilendikleri için çok fazla artış olmadı. Önümüzdeki süreçte nar ekili alanlarımızı artırmayı hedefliyoruz.”
“13’ÜNCÜ SIRADA YER ALIYORUZ”
Adıyaman narının ihraç edildiğini, başlıca pazarlarının Almanya ve Rusya olduğunu ifade eden Kıyas, “Adıyaman narını diğer illerden ayıran en önemli özelliğimiz organik olması. Bu yüzden de ihracatta ön planda yer alıyoruz.” dedi.
Narın, Adıyaman için önemine dikkati çeken Kıyas, “Nar ilimizde gittikçe gelişen bir ürünümüz. Şu an nar yetiştiriciliğinde 13’üncü sırada yer alıyoruz. Soğuk hava depolarımız yeteri kadar var. Üreticilerimiz narlarının bir kısmını orada muhafaza edecekler.” ifadelerini kullandı.
“AVRUPA, NARLARINI BİZLERDEN ALMAKTA”
Nar üreticisi Halil Gürsoy ise 13 yıldır nar üreticiliği yaptığını belirtti. Narların İngiltere ve Fransa gibi birçok Avrupa ülkesinden talep gördüğünü ifade eden Gürsoy, “Ben bu bahçeyi 13 yıl önce kurdum. 3 yılın ardından ürün almaya başladık. Yaklaşık 5 yıldır da 200 tonun üzerinde ürün topluyoruz. Avrupa, narlarını bizlerden almakta. Bizler de böyle ihracat yaptığımız için mutlu oluyoruz. Elimizden geldiği kadar üretimlerimiz sürecek.” dedi.