Deney kapsamında, senaryo gereği bir genç yemek yerken boğulma tehlikesi yaşadı. Gencin boğazına yemek kaçtığı anlaşıldığında, yanındaki kişi yardım çağrısında bulundu. Bu sırada çevredeki vatandaşlar hemen harekete geçerek ilk müdahaleyi yaptı ve ambulansı aradılar.
Deneyin sonunda Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’nden acil tıp teknisyenleri, vatandaşlara doğru ilk yardım uygulamalarını öğretti. O anlar, çevredeki kameralar tarafından kaydedildi.
İlk müdahaleyi yapan Ahmet Kara, İnebolu Belediyesinde itfaiyeci olduğunu belirtti. Kara, “Arkadaş aniden nefes alamamaya başladı, boğazına yemek kaçmıştı. Durumun bir numara olduğunu öğrendiğimde başta kızdım ama bu etkinlik çok önemli. İlk yardım bilgisi, herkesin bilmesi gereken bir şey” dedi.
Öğretmen Uğur Doğan ise, “Yemeğimi alıp geldim ve olayın gerçekleştiğini eşimden duydum. İlk olarak bir arkadaş müdahaleye başlamıştı, ben de onun doğru yapıp yapmadığını kontrol ettim. Olayın bir mizansen olduğunu öğrendiğimde rahatladım” ifadelerini kullandı.
Mustafa Özkan Çakıroğlu ise, “Yemek yerken bir adam bağırdı ve boğulma numarası yaptı. Gerçekten çok inandırıcıydı. Hemen ambulansı aradık, sonradan sosyal deney olduğunu öğrendik” dedi.
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Eğitim Sorumlusu ve Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven, ilk yardımın önemine vurgu yaptı. Güven, yabancı cisimlerin hava yoluna kaçması durumunda öksürüğün teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
Öksürük devam etmiyorsa, Heimlich manevrasının uygulanması gerektiğini ve bebekler ile hamile kadınlar için özel yöntemlerin bulunduğunu açıkladı.
Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, ilk yardımın toplumsal bilinç ve duyarlılık açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Derdiyok, “Heimlich manevrası konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak için bu tür etkinlikler önemli. Müdahale eden vatandaşlarımızın bilinçli olması ve doğru uygulama yapması bizi mutlu etti” diye konuştu.