İzmir’i karıştıran ‘büyük arazi rantı’ tartışmalarına ilişkin haberi a3haber.com yazarı Serdar Öztürk kaleme aldı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde birçok bürokrat ve yöneticinin yerinin değiştiğine işaret eden Öztürk yazısında “Değişmeyenler de var elbette” diyerek şunları kaydetti:
“Anlatacağım olay da değişmeyen, belki de değiştirilmek istenmeyen ucunda “rant” olduğu zaman pek de “siyasi” görüşlerin önemsenmediği “imar” konusu ile ilgili.
Aliağa’daki arazinin büyüklüğü 414 dönüm.
Öyleyse başlayalım…
Tarih 8 Temmuz 2024.
4 Temmuz 2024’de başkanvekili Zafer Levent Yıldır imzası ile yayınlanan meclis toplantı gündemine göre, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Saat 18.00’de Kültürpark Fuar Alanı 4 No’lu holde toplandı.
Gündemin 40. maddesinde Aliağa Belediye Meclisi’nin 15 Aralık 2023 tarihli, 193 sayılı kararının görüşülmesi vardı.
Maddeye göre; Aliağa Atatürk Mahallesi’nde bulunan 1378 ada 2 numaralı parsel ve çevresini kapsayan bölgede enerji üretim alanı, genel otopark alanı, ağaçlandırılacak alan, belediye hizmet alanı olarak belirlenen 1/100 ölçekli uygulama imar planının büyükşehir meclisi tarafından onaylanması isteniyordu.
Üzerinden neredeyse yedi ay geçmiş değişiklik önerisi doğal olarak İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderilmiş ve komisyondan gelecek rapor doğrultusunda işlem yapılacaktı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın E2002358 sayılı yazısına komisyondan beklenen ‘olumlu’ karar gelmedi.
Komisyon öneriyi imar planı değişikliğini ‘uygun bulmadığına’ dair rapor hazırladı.
İş döndü dolaştı belediye meclisine geldi.
Gündemin 40. maddesine gelindiğinde meclisi yöneten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın madde üzerine söz vermesi üzerine aynı zamanda İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı da olan Zafer Levent Yıldır açıklama yaptı.”
Aliağa Belediyesi’nin imar değişikliği teklifinin anılan toplantıda sonuca bağlanmadığı bilgisine yer veren Serdar Öztürk yazısında ayrıca şunları kaydetti:
“Meclis kapandı ama sorun çözüldü mü?
Elbette hayır…
Aradan zaman geçti.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 yılı Eylül ayı olağan meclis toplantısının 1. oturumunun 9 Eylül 2024’de yine Kültürpark Fuar Alanı 4 no’lu holde bu kez saat 16.00’da yapılması kararlaştırıldı.
Duyurunun altındaki imza yine Zafer Levent Yıldır’a aitti elbette.
Buraya küçük bir not eklemem gerekiyor.
CHP için Zafer Levent Yıldır’ın önemli bir isim olduğu kesin.
Çünkü Yıldır İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği’nin yanında aynı zamanda CHP Büyükşehir Grup Başkan Vekili, İzmir Büyükşehir Belediyesi encümen üyesi, Büyükşehir belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı, Karabağlar Belediye Meclis Üyesi ve büyükşehir şirketi İZBETON’un da Yönetim Kurulu başkanı.
İşi zor anlayacağınız…
Biz dönelim “imar” konusuna.”
Geçen 8 Temmuz’da yapılan büyükşehir meclis toplantısında “oybirliği ile reddedilen” Aliağa Belediyesi’nin “imar değişikliği” önerisinin yarın yapılacak meclis toplantısında ele alınacağı bilgisine yer verilen yazının devamında şu bilgiler yer aldı:
“8 Temmuz’daki mecliste ne demişti İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Zafer Levent Yıldır?
‘Temel sorunun jeolojik etütlerin eksik kalması olduğunu saptamıştık. Karar da o nedenle oybirliğiyle çıkmıştır. Ancak başkanımızın uyarısı ile eksiğin tamamlandığı haberini aldık. Dolayısıyla konunun İmar Komisyonunda tekrar görüşülmek üzere Komisyona iadesini istiyoruz.’
Demek ki eksiklik/yanlışlık düzeltilmiş bu yüzden yeniden İzBŞB meclisine yeniden geliyor?
Peki, işin aslı ya da doğrusu böyle mi?
O zaman biraz geri gidip imar değişikliği yapılan ve meclisin de onayına sunulan önerinin kapsadığı Aliağa Atatürk Mahallesi 1378 ada 2 numaralı parsele geri dönelim.”
Aliağa’daki araz ile ilgili 6 yıl önce Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandığını hatırlatan Serdar Öztürk, yazısında şu bilgileri paylaştı:
“Tarih 2 Ekim 2018.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile 157 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanır.
Karar aynen şöyledir:
‘Ege Gaz Anonim Şirketi Aliağa LNG terminali çevresinde, ekli harita, kroki ve koordinatlar listesinde sınırları gösterildiği şekilde “özel güvenlik bölgesi” kurulmasına, 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 3. Ve 4. Maddeleri gereğince karar verilmiştir.’
Karar, İçişleri Bakanı adına Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren tarafından 9 Ekim 2018’de “ilgili” yerlere de resmi yazı ile bildirilir.
İzmir Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü de bu yazıya dayanarak Ege Gaz AŞ’ye Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Çankaya imzası ile 17 Ekim 2018’de kararı iletilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararın ekinde güvenlik bölgesinin koordinat bilgileri de var.
Biraz karmaşık.
Ben size özetini yazayım.
Erdoğan’ın imzaladığı kararda belirttiği yer ile Aliağa Belediyesi’nin “değişiklik” yapmak isteği arazi üst üste koyduğunuzda aynı yer.”
Anılan arazide imar değişikliği yapılması için Aliağa Belediye Meclisi’nde hem de İzmir Büyükşehir Meclisi’nde ilgili kişilere gerekli uyarıların yapıldığını ileri süren Öztürk yazısın böyle sonlandırdı:
“Hem Aliağa Belediye Meclisi’nde hem de İzmir Büyükşehir Meclisi’nde konu “gündeme” geldiğinde “gerekli kişilere” uyarılar yapılmış.
Anlayacağınız dinleyen olmamış.
Tam da İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’de İzmir Büyükşehir Meclisi gündemine alelacele taşınan konu aslında Karşıyaka Belediyesi’nin Cengiz İnşaat’a sattığı belediye arsasına çok benziyor.
Böyle bir imar planı değişikliği yapıldığında, yüzlerce kişinin arsası yeni plana göre şekillenirken kimi vatandaşlar bir anda “kamu” ile ortak oluyor.
Sonuçta ilerleyen zaman içinde arsanıza bir şey yapmak istediğinizde ya da satmaya çalıştığınızda “kamu” ile anlaşmanız gerekiyor.
Bir liralık arsayı on liraya almak zorunda kalıyorsunuz.
O da milyarlarca liralık “rant” demek.
O rantı kim yiyor?
Elbette Bu değişikliği “yaptırabilen” muktedirler.
Peki bunca bilgiye, Cumhurbaşkanlığı ‘özel güvenlik bölgesi’ kararına, imar planı yapma yetkisinin de Aliağa Belediyesi’nde değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunun bilinmesine rağmen bu “imar değişikliği” kararı İzmir Büyükşehir Meclisi’nden geçer mi?
Bence geçer.
‘Biz böyle yaptık siz itiraz edin’ deyip işin içinden çıkarlar.
Hatta Cengiz İnşaat’a satılan arsa gibi “acemilik dönemine denk geldi” bile derlerse şaşırmam.
Böylece CHP’li büyükşehir meclisi eliyle MHP’li belediyeye rant kapısı açılır.
Hem de tam 9 Eylül günü.
Sabah Atatürk Anıtı’na çelenk konur, öğleden sonra itirazsız, konuşmasız meclis tamamlanır, akşamına da resepsiyonda “imar rantı” kutlanır.
Eh, artık itirazı olan da Atatürk’ü bulamayacağına göre çaresiz Marko Paşa’ya gidecek…”