Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doktor Abdullatif el-Hac, 7 Ekim 2023 tarihinden beri İsrail’in Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği saldırılarda 1050 sağlıkçının şehit edildiğini, 310 sağlıkçının da İsrail cezaevlerine gönderildiğini duyurdu.
Hac, Öz Sağlık-İş Sendikası tarafından düzenlenen “Müslüman Sağlık Toplulukları 9. Kongresi” sonrasında gerçekleştirdiği açıklamada, 7 Ekim’den bu yana 400’den fazla Gazzeli yaralı ve kanser hastasının tedavi amacıyla Türkiye’ye getirildiğini iletti.
İsrail’in aylardır süren saldırılarında kapasitelerinin yüzde 70’ini kaybeden Gazze’deki hastanelerin, kalan yüzde 30’luk kapasiteyle hizmet vermeye çalıştığını kaydeden Hac, Gazze’ye sağlık yardımı yapılmasını talep etti.
SAĞLIKÇILARA İŞKENCE EDİLİYOR
Hac, İsrail’in Gazze’nin en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi başta olmak üzere Gazze’deki sağlık altyapısını hedef aldığını aktardı ve hastaneleri işgal eden ve sağlık çalışanlarına işkence eden İsrail’in Cenevre Sözleşmesi’nin yanı sıra, Birleşmiş Milletler (BM) gibi kuruluşların kararlarını dikkate almadığını ifade etti.
1050 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ
Gazze’de yaşamını yitiren ve yaralanan sağlık çalışanları hakkında bilgilendirmede bulunan Hac, “Gazze sağlık sisteminde şu ana kadar yaklaşık 1050 kişi şehit edildi. Bunlar arasında dünya çapında meşhur cerrahlar, kardiyologlar, doktorlar, sağlıkçılar var. Ayrıca İsrail’in zindanlarında 310 sağlıkçı bulunuyor. Zindanlarda şu anda sağlıkçılar en ağır işkenceye maruz kalıyorlar.” söyleminde bulundu.
Ayakta kalan şu anki sağlık kadrosu canla başla, gece gündüz demeden 13 aydır 24 saatlik mesaileri ile nefes almadan sağlık sistemini ayakta tutmaya çabaladığını kaydeden Hac, “O yüzden sizin aracılığınızla bu sağlıkçılara sahip çıkılmasını, yardım edilmesini istiyoruz. Gazze’deki sağlıkçıların artık dayanacak güçleri kalmadığı için gönüllü sağlıkçılara Gazze’ye gelmeleri ve insanlarımıza yardım etmeleri için çağrıda bulunuyorum.” açıklamasında bulundu.
ÇOCUK FELCİ VAKALARI GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
Hac, Gazze’deki sağlık altyapısı ile kanalizasyon sisteminin yok edilmesi sonucu hepatit ve kolera gibi bulaşıcı hastalıkların görülmeye başlandığını vurgulayarak kalabalık ortamlarda bulunmak zorunda kalan kişilerde de cilt hastalıklarının ortaya çıktığını iletti. Gazze’deki sağlık altyapılarının yetersizliğinin en çok çocukları etkilediğini anlatan Hac, çocuk felci vakalarının Gazze’de görülmeye başlandığını belirtti.