Sinirbilimciler tuvale bakarken beynin performansını incelediler…
Araştırmacılar bir dizi deney gerçekleştirdiler ve izleyicinin aslında kendi nörolojik fenomeninin pençesinde olduğunu buldular; bilim insanları buna “sürekli dikkat döngüsü” adını verdiler. Nörobiyologlar bu fenomenin “İnci Küpeli Kız” tablosuna özgü olduğuna inanıyor.
Sonucun analizi, gözlemcinin bakışının önce kızın gözüne düştüğünü, sonra ağzına doğru ilerlediğini, ardından inci küpeye ve sonra tekrar göze doğru hareket ettiğini ve bir daire içinde böyle devam ettiğini gösteriyor.
17. yüzyılın başyapıtı Lahey’deki Mauritshuis Müzesi’nde sergileniyor.
Neurensics araştırma şirketinden Martin de Munnik’e göre izleyicilerin resme daha uzun süre bakmasını sağlayan da tam olarak bu.
Çalışma sırasında bilim insanları, orijinal resme bakıldığında beynin verdiği tepkiyi ve onun yeniden üretimini de karşılaştırdılar. Sonuçlar, orijinale bakıldığında verilen duygusal tepkinin, reprodüksiyona bakıldığında 10 kat daha güçlü olduğunu gösterdi.
Daha önce, İskoçya Ulusal Galerisi uzmanlarının , Vincent Van Gogh’un “Köylü Kadının Başı” tablosunun arkasında sanatçının daha önce bilinmeyen bir otoportresini keşfettiği biliniyordu .