Aile hekimlerinin ‘eziyet yönetmeliği’ olarak değerlendirdiği yönetmelik değişikliğinde Sağlık Bakanlığı’nın geri adım atmaması üzerine hekimler 5-6-7 Kasım günlerinde grev kararı aldı. Hastanelerde yaşanan randevu krizini önlemek amacıyla uygulamaya geçildiği ileri sürülen yönetmeliğin, bilimsel temellerden uzak olduğunu ve muayene sayısına dayalı teşvik ödemesinde ısrar edilmesinin koruyucu sağlık hizmetlerinin amacına aykırı olduğu belirten hekimler, yönetmeliğe tepki gösterdi.
Hekimler, yönetmeliğin yürürlüğe girmesine tepki olarak Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Tabip-Sen, Hekimsen ve birçok sivil toplum kuruluşunun katılımı Türkiye genelinde 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı aldı.
DOKTORLARIN YETKİSİ KISITLANIYOR
Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması için daha önce dava da açan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun gerçekleştirdiği açıklamada, iş bırakma gerekçeleri şu şekilde sıralandı:
• İhtiyacı olan hastayı hastaneye sevk etmemiz istenmiyor.
• Hekimin ilaç yazma yetkisi kısıtlanıyor.
• Hasta hekim ilişkisi müşteri ilişkisine çevriliyor.
• Hastayı tedavi etme özgürlüğümüz kısıtlanıyor.
• Belirsiz hedef puanlarla sözleşmemizi fesh edip, mesleki güvencemiz yok ediliyor.
BAKAN TAKİP EDECEKMİŞ
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hakkında bir açıklama gerçekleştirdi.
Memişoğlu, konuya ilişkin “Aile hekimlerimiz, yeni yönetmelik hayata geçtikten sonra yine öneri ve taleplerini bize iletebilirler. Bakan olarak ben de vatandaşlarımızın sağlığını öncelikle aile hekimlerimiz üzerinden takip ediyor olacağım’’ ifadelerini kaydetti.