Gemini Nano, Gemini Pro ve Gemini Ultra olmak üzere üç modeli bulunan Gemini “bir istem girildiğinde, hali hazırda bildiği veya diğer Google hizmetleri gibi başka kaynaklardan aldığı bilgileri kullanarak yanıt verecek” şekilde tasarlanmış. 40’tan fazla dilde kullanılabilen Gemini yalnızca metin değil görüntü, ses, video gibi farklı formatlardaki içerikleri anlayabilen yeni ve güçlü bir yapay zekâ modeli.
Mevcut çatışma hakkında bilgi istenildiğinde Gemini şu yanıtı veriyor: “İsrail ve Gazze’de yaşanan çatışmalar karmaşık bir konu olmakla birlikte gündemleri de hızla değişmektedir. Güncel bilgileri edinmek istiyorsanız Google Arama’yı kullanabilirsiniz.”
Bir X paylaşımında da, kullanıcılar tarafından Gemini Pro’ya “İsrail-Filistin çatışmasına dair son gelişmeler” sorulduğunda alınan cevabın sadece “Google’la” olmasından bahsedildiği gözleniyor.
Ancak dikkatleri çeken başka bir nokta ise, yapay zeka sohbet robotu Gemini’nin İsrail-Filistin çatışması hariç güncel olarak devam eden diğer çatışmalara veya savaşlara sistematik olarak yanıt vermesi. Yalnızca İsrail-Filistin çatışması hakkında sorulan sorulara cevap alınamaması çerçevesinde, Google’ın izlediği politika sorgulanıyor.
Sadece İsrail-Filistin çatışması konusunda da değil, çatışmadan bağımsız bir şekilde Filistin hakkında bilgi edinilmek istenildiğinde de yapay zeka robotu aynı cevabı veriyor: “İsrail ve Gazze’de yaşanan çatışmalar karmaşık bir konu olmakla birlikte gündemleri de hızla değişmektedir. Güncel bilgileri edinmek istiyorsanız Google Arama’yı kullanabilirsiniz.”
Ancak tam tersine İsrail hakkında bilgi istenildiğinde, Google’ın yapay zeka robotu Gemini tereddüt etmeden detaylı bir şekilde cevaplama yoluna gidiyor. Bu seçiciliğin altında yatan sebep ve izlenen politikanın nedeni merak konusu. Bu durum, Google tarafından geliştirilen yapay zekanın neden Filistin hakkında bilgi vermekten kaçındığı sorusunu gündeme getiriyor.