Ana Sayfa EKONOMİ Geçinemeyen vatandaş çareyi bu yöntemde buldu

Geçinemeyen vatandaş çareyi bu yöntemde buldu

Merkez Bankası’nın enflasyondaki belirsizliklere dikkat çektiği faiz kararı sonrasında, piyasalardaki etkiler de mercek altına alınıyor.

Talep yönündeki enflasyon vurgularına karşın üretim tarafında yaşanan daralmalar, faiz indirim sürecinin önemini artırıyor.

Ekonomistler arasında talep artışı önemli bir tartışma konusu olurken, yüksek gelir grubunun talebi canlı kalırken, alt gelir grubundaki vatandaşların temel harcamalarını karşılamakta zorlandığı ve bu nedenle ek hesaplara yöneldiği gözlemleniyor.

2024 YILINDA EK HESAP KULLANIMI YÜZDE 113 ARTTI

Bir finansman kaynağı olarak “ek hesap” olarak bilinen kredili mevduat hesabı (KMH) değişimi ise vatandaşın bu alana yöneldiğini gösteriyor.

Faiz oranlarının yüzde 50 seviyesine yükselmesinin ardından, en büyük artışın ek hesaplarda yaşandığı görülüyor. Nisan 2024 ile 11 Ekim haftası arasında KMH artışı yüzde 78 olurken, bu dönemde taksitsiz kredi kartı kullanımındaki artış yüzde 37, bireysel ihtiyaç kredilerindeyse yüzde 21 seviyesinde kaldı.

2024 yılı başından itibaren ise tablo pek değişmiyor. Ek hesaplardaki artış yüzde 113, taksitsiz harcamalarda yüzde 63 ve ihtiyaç kredilerinde yüzde 33 olarak kaydediliyor.

2023 yılı itibarıyla kredi talebindeki artış daha belirgin hale geliyor. KMH, 2023 başından bu yana yüzde 423 artış gösterirken, aynı dönemde taksitsiz kredi kartı harcamaları yüzde 376, ihtiyaç kredileri ise yüzde 91 oranında artıyor.