Filistin topraklarındaki yeni okul yılı, savaşın gölgesinde başladı. Gazze’de, 11 aylık çatışmaların ardından tüm okullar kapalı ve barışa dair herhangi bir umut görünmüyor.
Bölgede eğitim krizi derinleşirken İsrail’in son bombardımanları nedeniyle Gazze’nin kuzeyindeki sakinlere evlerini terk etmeleri talimatı verildi.
Reuters’a konuşan Filistinli Umm Zaki’nin 15 yaşındaki oğlu Moataz, 10. sınıfa başlamalıydı. Ancak, bugün merkezî Gazze’nin merkezindeki Deir al-Balah’taki çadırlarında su taşırken, eğitim hayallerinin ne kadar uzakta olduğunu fark etti.
Beş çocuk annesi Umm Zaki, “Genellikle böyle bir gün, çocukların yeni elbiseleriyle okula gitmesi ve doktor, mühendis olma hayalleriyle dolu olurdu. Şimdi tek dileğimiz savaşın bitmesi ve çocuklarımızı kaybetmemek,” diyor
OKULLARIN %90’I YOK OLDU
Filistin Eğitim Bakanlığı, Gazze’deki okulların tamamının kapalı olduğunu ve %90’ının İsrail saldırıları sonucu ya tamamen yok olduğunu ya da hasar gördüğünü açıkladı. İsrail’in geçen yıl Ekim ayında başlattığı saldırılardan sonra Hamas’ın İsrail şehirlerine düzenlediği saldırılar bu durumun temel nedeni.
Birleşmiş Milletler Filistin Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze’deki okulların yarısını barınma merkezlerine dönüştürdü ve buralarda on binlerce yerinden edilmiş ailenin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.
2.3 MİLYON GAZZELİ YERİNDEN EDİLDİ
Gazze’deki 2.3 milyon kişinin neredeyse tamamı evlerinden en az bir kez zorunlu olarak ayrılmak zorunda kaldı. Bazıları 10 kez bile kaçmak zorunda kaldı.
Savaşın başlamasına neden olan 7 Ekim saldırılarında, Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırılar sonucu 1,200 kişi hayatını kaybetmiş ve 250 kişi rehin alınmıştı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında ise 40,900’den fazla Filistinli yaşamını yitirdi. Taraflar, çatışmaları durduracak ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir ateşkese ulaşmada birbirlerini suçluyor.