Milyonlarca emekli ve memur, Ocak ayında yapılacak zam oranlarını merakla bekliyor. Emeklilerin maaşları, TÜİK’in açıklayacağı enflasyon rakamlarına göre artacak. İşçiler ise asgari ücret belirleme sürecinin sonuçlarını takip ediyor.
Sabah Gazetesi’nin haberine göre; Temmuz ayında enflasyon yüzde 3.23, Ağustos ayında ise yüzde 2.47 oldu. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyonunu yüzde 38 olarak öngörse de, bu oran yüzde 42’ye kadar çıkabilir. Eğer enflasyon yüzde 38 olursa, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları yüzde 10.64 artacak. Bu oran, enflasyonun yüzde 42 olması durumunda yüzde 13.84’e yükselecek.
MEMURLAR İÇİN MAAŞ ARTIŞININ YÜZDE 9 OLMASI BEKLENİYOR
Memurlar için ise Orta Vadeli Program’da yer alan yüzde 41.5’lik yıl sonu enflasyon tahmini dikkate alındığında, maaş artışı yüzde 9.31 olacak.
EMEKLİ ZAMMINA REFAH PAYI EKLENECEK Mİ?
Ocak ayında enflasyon kesinleştikten sonra bu oranlara ilave refah payı eklenmesi de gündemde. Buna göre artış oranları memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri için eşitlenebilir. Refah payı ile birlikte tüm emeklilerin artış oranlarının yüzde 20’yi bulması bekleniyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ NE KADAR OLACAK?
Eğer herhangi bir düzenleme yapılmazsa, 11.000 TL ve altında maaş alan emeklilerin, enflasyon farkından yararlanamama riski bulunuyor. Bu durumun önüne geçmek için, en düşük emekli maaşının da diğer emekliler gibi aynı oranda artırılması bekleniyor.
Yapılan hesaplamalara göre, enflasyonun yüzde 13.44 olması durumunda en düşük emekli maaşı, refah payı hariç yaklaşık 14.180 TL’ye yükselebilir. Bu da en düşük emekli maaşlarının 14.000-15.000 TL bandına gelebileceği anlamına geliyor.
SEYYANEN ÖDEME YAPILIYOR
Taban maaş uygulaması düşük aylık alan emekliler için yapılıyor. Kök aylıkları düşük olan emeklilerin aldığı rakamlar belirlenen taban maaşa tamamlanıyor. Aradaki fark Hazine tarafından seyyanen ödeme olarak hesaplara yatırılıyor. Ancak 6 aylık artışlar kök aylıklara yapılıyor. Ek ödeme rakamıyla birlikte ortaya çıkan aylık taban maaştan düşük ise seyyanen destek veriliyor.