Ana Sayfa YAŞAM Dünya’da bu kan grubuna sahip insanların sayısı 50’den az

Dünya’da bu kan grubuna sahip insanların sayısı 50’den az

Dünyada 50’den az insan bu kan grubuna sahip

Küresel olarak AB negatif, nadir görülen bir kan grubudur, ancak oranlar bir ülke nüfusunun yüzde 0,06’sından yüzde 3’üne kadar değişebilir.

Ancak gerçek şu ki, AB’den çok daha nadir olan düzinelerce başka kan grubu var ve daha yeni, hatta daha nadir olanlar hala keşfedilebilir.

Bu çok nadir kan türlerine girmeden önce bir adım geriye gidelim ve kanın neyden oluştuğunu görelim. Türü ne olursa olsun herkesin kanında plazma bulunur. Aşağıdaki bileşenler plazmada süspanse edilir:

  • enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücreleri
  • pıhtılaşmaya yardımcı olan trombositler
  • vücutta oksijen taşıyan ve karbondioksiti uzaklaştıran kırmızı kan hücreleri

Kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde antijen adı verilen proteinler ve şekerler bulunur. Her hücre tipini karakterize etmek için işaretleyici görevi görürler. Dört ana kan grubunu oluşturan dört ana antijen vardır. A, B, AB ve O olarak bilinirler.

A kan grubunda A antijeni, B kan grubunda B antijeni ve AB kan grubunda hem A hem de B antijeni bulunur. Ancak O kan gruplarında ne A ne de B antijeni bulunur. Bu A, B ve O kan grupları ayrıca Rh pozitif veya Rh negatif olarak sınıflandırılır. Rhesus olarak bilinen Rh, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan başka bir proteindir. Kırmızı kan hücrelerinde bu Rh faktörüne sahip kişiler Rh pozitiftir. Olmayanlar Rh negatiftir.

Bu olumlu veya olumsuz özellik, dört ana kan grubunu sekiz türe ayırır.

Kan grubunuzu bilmek önemlidir çünkü bu, tıp uzmanlarına kan nakline ihtiyaç duyduğunuzda hangi kanı alabileceğinizi gösterir. Yanlış kan grubunun transfüzyonu yaşamı tehdit eden bir bağışıklık tepkisine neden olabilir.

AB pozitif kan grubuna sahip kişiler “evrensel alıcılar” olarak adlandırılır; bu, herhangi bir kan grubuna sahip kişilerden kan alabilecekleri anlamına gelir (ancak yalnızca kendi kan grubuna sahip kişilere bağışta bulunabilirler). Kan grubu O negatif olan kişilere “evrensel bağışçı” denir çünkü kan grupları diğer tüm kan gruplarıyla uyumludur (ancak yalnızca O negatif kan alabilirler). O pozitif kanı olan kişiler diğer pozitif kan gruplarına (A pozitif veya AB pozitif gibi) bağışta bulunabilirler.

Kriz zamanlarında uyumlu donörler bulmak zor olabileceğinden, daha nadir kan gruplarına sahip kişiler kan nakli konusunda zorluklarla karşı karşıya kalır.

EN NADİR KAN TÜRLERİ

Birisinin Rh antijenlerinin tamamen eksikliğine sahip olması mümkündür. Bu insanların Rhnull adında bir kan grubu var. İlk kez yaklaşık 50 yıl önce bir Avustralya yerlisinde keşfedildi ve son derece nadirdir; 50’den az kişinin Rhnull kanı taşıdığı bilinmektedir.

Rhnull’a bazen “altın kan” denir. Bunun nedeni, en azından Rh sisteminde nadir kan türlerine sahip herkesin kriz zamanlarında kullanabileceği “evrensel” bir kan olarak kabul edilmesi anlamında ağırlığınca altın değerinde olmasıdır. Ancak sonuç olarak Rhnull kanı taşıyan kişiler yalnızca Rhnull bağışçılarından kan alabilirler.

Rhnull kadar olmasa da en az Rhnull kadar nadir olan başka kan grupları da vardır. Kan nakli çalışmalarını destekleyen bilimsel bir topluluk olan Uluslararası Kan Transfüzyonu Derneği, 2022 yılı itibarıyla 354 kırmızı kan hücresi antijeni içeren 44 kan grubu sistemini tanımaktadır.

Çeşitli kan grubu sistemlerine yeni kan grubu antijenleri eklendikçe ve bazen antijenler yeni verilere dayalı olarak geçerliliğini yitirdikçe bu sayılar sürekli olarak değişmektedir. Bütün bunlar, hangi kan grubunun en nadir olduğunu belirlemenin neredeyse imkansız olduğu anlamına geliyor.