Diyarbakır’da, tarıma uygun olmayan kıraç araziler, badem bahçelerine dönüştürülerek ekonomiye kazandırıldı. Yaklaşık 7 milyon dekar tarım arazisine sahip kentte, 2008 yılından bu yana hayata geçirilen projelerle verimsiz alanlar, modern badem bahçeleriyle canlandı.
Kentteki Eğil ve Dicle başta olmak üzere kuzey ilçelerde kurulan bahçeler, tarla tarımına uygun olmayan taşlı ve küçük arazilerde yaşayan aileler için önemli bir gelir kaynağı oldu. Bu bölgelerde hasat dönemi sona yaklaştı.
8 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, özellikle hububat, bakliyat ve pamuktan sonra dağlık bölgelerde meyvecilik alanında projeler yürüttüklerini belirtti. 2008’den bu yana Eğil ve Dicle ilçeleri başta olmak üzere 7 ilçede 56 bin dekar alanda meyve bahçeleri kurulduğunu ifade etti. Atalar, “Verimsiz arazileri bu şekilde değerlendirerek milli ekonomiye büyük katkı sağladık.” dedi.
Geçen yıl 6 bin 900 ton iç badem elde edilen bahçelerden bu yıl 8 bin ton üzerinde rekolte bekleniyor. Badem üretiminin, buğdaya kıyasla 10 kat fazla kazanç sağladığını vurgulayan Atalar, üreticilerin giderek daha bilinçli hale geldiğini de belirtti.
İSTİHDAMA KATKI
Badem bahçelerinin sadece bahçe sahipleri için değil, aynı zamanda hasat döneminde mevsimlik işçilere de iş imkanı sunduğunu söyleyen Atalar, bu projelerin bölgedeki istihdama önemli katkı sağladığını dile getirdi.
ÜRETİCİLER MEMNUN
Mehmet Sait Akyıldız, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde kıraç arazilerini badem bahçesine dönüştüren üreticilerden biri. 2016 yılında 300 dekarlık bir alanda başladıkları badem üretimini, 450 dekara çıkardıklarını belirten Akyıldız, “Badem, buğdaya kıyasla yüzde 600, pamuk ve mısıra kıyasla yüzde 300 daha fazla gelir getiriyor.” dedi. Ayrıca, iklim koşullarına bağlı olarak rekoltede artış beklediklerini ve bu yıl 90 ton ürün hedeflediklerini aktardı.
Bu yıl badem için belirlenen yüksek fiyatlardan memnun olduklarını vurgulayan Akyıldız, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de badem alımına başlaması yönündeki temennilerini dile getirdi.