Ana Sayfa GÜNDEM Depremzedelerden 7500 TL karşılığında vazgeçmeleri istendi!

Depremzedelerden 7500 TL karşılığında vazgeçmeleri istendi!

6 Şubat depreminin ardından Hatay’da yer alan rezerv yapı alanında konut veya işyeri bulunan depremzedelere, mülkiyet haklarından geçici olarak vazgeçmeleri karşılığında aylık 7 bin 500 TL kira yardımı yapılacağı bildirildi. Ancak bu yardım, depremzedeler ve insan hakları savunucuları tarafından yetersiz ve uzun vadede hak kayıplarına yol açabileceği gerekçesiyle eleştiriliyor.

DEPREMZEDELER YARDIMI YETERSİZ BULUYOR

Depremzedeler, ANKA Haber Ajansı’na verdikleri demeçlerde, kira yardımının mevcut kira fiyatları karşısında yetersiz olduğunu ifade etti. Bir depremzede, “Verilen miktar ev bulmamız için yeterli değil. İki yıldır çadırda yaşıyoruz ve hiçbir hakkımız kalmadı” diye konuştu.

Depremzedeler, hak sahipliği konusunda yaşanan belirsizliklerin de mağduriyetlerini artırdığını belirtti. “Evimin rezerv yapı alanına dahil edildiğini öğrendim ama TOKİ kurasına katılmadım. Şu an hiçbir hakkım yok” dedi.

MÜLKİYET HAKLARI ASKIYA ALINIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, rezerv yapı alanında yer alan konutların tapularının geçici olarak Hazine’ye devredilmesi halinde kira yardımı yapılacağını açıkladı. Ancak avukatlar, bu uygulamanın mülkiyet hakkı açısından ciddi sorunlar doğurabileceğini vurguluyor.

Avukat Ecevit Alkan, bu uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu dile getirerek, “Mülkiyet hakkının kısıtlanması 10 yıl sürebilir. Bu kanun yaşam hakkını korumak için çıkarıldı, ancak bugün rant yasasına dönüştü” ifadelerini kullandı.

“AMAÇ KONTEYNER ALANINA YÖNLENDİRMEK”

Alkan, kira yardımı karşılığında vatandaşlardan mülkiyet haklarından geçici olarak feragat etmelerinin, uzun vadede ciddi hak kayıplarına yol açabileceği konusunda uyardı. “Bu uygulama ile depremzedeler sağlam yapılarda yaşamak yerine konteyner alanlarına yönlendiriliyor. Bu süreç, belirsiz bir geleceğe doğru