Herhangi bir yiyecekte olduğu gibi, gıda kaynaklı hastalıklardan (bazen gıda zehirlenmesi olarak da adlandırılır) kaçınmak için deniz ürünlerini güvenli bir şekilde işlemek önemlidir. Balık ve kabuklu deniz ürünlerini satın almak, hazırlamak ve saklamak için bu güvenli işleme ipuçlarını izleyin, siz ve aileniz deniz ürünlerinin güzel tadının ve iyi besin değerlerinin tadını güvenle çıkarabilirsiniz.
DENİZ ÜRÜNLERİ ALIŞVERİŞİNDE GÜVENLİK İPUÇLARI:
TAZE BALIK VE KARİDES SATIN ALMAK
- Sadece buzdolabında saklanan veya taze buzun kalın bir yatağında sergilenen balıkları satın alın (tercihen bir kutuda veya bir tür örtünün altında).
- Balığın rengi beslenme, çevre, karbon monoksit gibi renk sabitleyicilerle muamele veya diğer paketleme süreçleri gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir; dolayısıyla renk tek başına tazeliğin göstergesi değildir.
- Balık taze ve hafif kokmalı, balık kokusu, ekşime veya amonyağa benzememeli.
- Balığın gözleri parlak ve berrak olmalıdır.
- Bütün balıklar sert ete ve kokusuz kırmızı solungaçlara sahip olmalıdır. Taze filetolar sert ete ve kırmızı kan çizgilerine veya taze ton balığıysa kırmızı ete sahip olmalıdır. Et, bastırıldığında geri yaylanmalıdır.
- Balık filetolarının kenarlarında renk değişikliği, kararma veya kuruma olmamalıdır.
- Karides, deniz tarağı ve ıstakozun eti inci gibi berrak, az kokulu veya hiç kokulu olmamalıdır.
- Bazı soğutulmuş deniz ürünlerinin ambalajında bir zaman/sıcaklık göstergesi bulunabilir. Gösterge, ürünün uygun sıcaklıkta saklanıp saklanmadığını gösterir. Göstergeler mevcut olduğunda her zaman kontrol edin ve yalnızca gösterge ürünün yenmesi için güvenli olduğunu gösteriyorsa deniz ürünlerini satın alın.
- “Önceden Dondurulmuş” olarak satılan taze balık ve balık filetoları, taze balığın tüm özelliklerine sahip olmayabilir (örneğin, parlak gözler, sert et, kırmızı solungaçlar, et veya kan hatları). Ancak, yine de taze ve hafif kokmalı; ekşi veya bayat olmamalıdır.
KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİNİN SEÇİLMESİ
- Etiketi arayın: Canlı kabuklu deniz ürünleri (kabuklu) çuvalları veya kaplarındaki etiketleri ve kabuklu deniz ürünleri kapları veya paketlerindeki etiketleri arayın. Bu etiketler ve etiketler, işleyicinin sertifika numarası da dahil olmak üzere ürün hakkında belirli bilgiler içerir. Bu, kabuklu deniz ürünlerinin ulusal kabuklu deniz ürünleri güvenlik kontrollerine uygun şekilde hasat edildiği ve işlendiği anlamına gelir.
- Çatlamış/Kırık Olanları Atın: Kabukları çatlamış veya kırılmış istiridye, midye ve midyeleri atın.
- “Dokunma Testi” yapın: Canlı istiridyeler, midyeler ve midyeler, kabuklarına dokunulduğunda kapanır. Dokunulduğunda kapanmıyorlarsa, onları seçmeyin.
- Bacak Hareketlerini Kontrol Edin: Canlı yengeçler ve ıstakozlar biraz bacak hareketi göstermelidir. Öldükten sonra hızla bozulurlar, bu yüzden sadece canlı yengeçler ve ıstakozlar seçilmeli ve hazırlanmalıdır.
DONDURULMUŞ DENİZ ÜRÜNLERİ SATIN ALMA
Dondurulmuş deniz ürünleri, nakliye sırasında çözülürse ve pişirilmeden önce çok uzun süre yüksek sıcaklıklarda bırakılırsa bozulabilir.
Dondurulmuş deniz ürünlerini, ambalajı açıksa, yırtılmışsa veya kenarları ezilmişse satın almayın.
Üzerinde don veya buz kristalleri olan paketlerden uzak durun. Bu, balığın uzun süre saklandığı veya çözülüp tekrar dondurulduğu anlamına gelebilir.
“Dondurulmuş” balık etinin sert olmadığı paketlerden kaçının. Balık bükülebilir olmamalıdır.
DENİZ ÜRÜNLERİ NASIL DOĞRU ŞEKİLDE SAKLANIR
Balık ve Kabuklu Deniz Ürünlerini Soğuk Tutun
Deniz ürünlerini satın aldıktan sonra iki saat içinde buza veya buzdolabına veya dondurucuya koyun (güneşte park edilmiş bir araba gibi 90°F (32°C) veya daha yüksek bir sıcaklığa maruz kalırsa bir saat). Deniz ürünleri satın alındıktan sonra 2 gün içinde kullanılacaksa, 40°F (4°C) veya daha düşük bir sıcaklıkta temiz bir buzdolabında saklayın. Kontrol etmek için bir buzdolabı termometresi kullanın!
Aksi takdirde, sıkıca streç filme, folyoya veya nem geçirmez kağıda sarın ve dondurucuda saklayın.
GÜVENLİK İÇİN DENİZ ÜRÜNLERİNİ AYIRIN
Taze veya çözülmüş deniz ürünlerini hazırlarken, çiğ deniz ürünlerinden gelen bakterilerin hazır yemeklere yayılmadığından emin olmak önemlidir. Çapraz bulaşmayı önlemek için şu adımları izleyin:
- Paketlenmemiş pişmiş deniz ürünleri satın alırken çiğ deniz ürünlerinden fiziksel olarak ayrıldığından emin olun. Kendi teşhir dolabında olmalı veya çiğ üründen ayırıcılarla ayrılmış olmalıdır.
- Herhangi bir çiğ gıdaya dokunduktan sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın.
- Deniz ürünleri gibi çiğ gıdaların hazırlandığı pişmiş veya hazır gıdaların hazırlandığı kesme tahtalarını, tabakları, mutfak aletlerini ve tezgahı sabun ve sıcak suyla yıkayın.
- Ek koruma için, mutfak dezenfektanları kullanımdan sonra kesme tahtaları ve tezgahlarda kullanılabilir. Ya da galon suya bir yemek kaşığı kokusuz, sıvı klorlu ağartıcı solüsyonu kullanın.
- Plastik veya diğer gözeneksiz kesme tahtaları kullanıyorsanız bunları ve plastik, metal veya seramik mutfak gereçlerini kullandıktan sonra bulaşık makinesinde yıkayın.
PİKNİK İPUÇLARI
Temiz Bir Soğutucu Kritik Önem Taşır
Pişmiş deniz ürünlerini paketlemeden önce soğutucuları sıcak sabunlu suyla temizlediğinizden emin olun. Soğutucu daha önce çiğ deniz ürünlerini taşımak için kullanılmışsa temizlik özellikle önemlidir. Soğutucu çiğ deniz ürünlerini taşımak için kullanılmışsa, temizledikten sonra iç kısmını bir mutfak dezenfektanı kullanarak dezenfekte etmek de iyi bir fikirdir. Temiz, dezenfekte edilmiş bir soğutucu, çiğ balıktan gelen zararlı bakterilerin pişmiş deniz ürünlerini veya diğer yiyecekleri kirletmesini önler.
Servis edilene kadar soğuk tutun. Piknik deniz ürünlerini soğuk paketler veya buzla birlikte bir soğutucuda taşıyın. Mümkün olduğunda, soğutucuyu gölgeye koyun ve kapağı mümkün olduğunca uzun süre kapalı tutun.
DENİZ ÜRÜNLERİNİ GÜVENLİ ŞEKİLDE HAZIRLAMA ADIMLARI
Çözülme
Dondurulmuş deniz ürünlerini bir gece boyunca buzdolabına koyarak yavaş yavaş çözdürün.
Eğer deniz ürünlerini hemen çözdürmeniz gerekiyorsa, ya bir plastik torbaya koyup soğuk suya batırın (her 30 dakikada bir suyu değiştirin) ya da eğer yiyecek hemen pişirilecekse, mikrodalgada “çözme” ayarında ısıtın ve balık hala buzlu ama esnekken çözme işlemini durdurun.
Yemek pişirmek
Çoğu deniz ürünü 145°F (63°C) iç sıcaklığa kadar pişirilmelidir. Bir yiyecek termometreniz yoksa, deniz ürünlerinin pişip pişmediğini belirlemenin başka yolları da vardır.
- Balık: Eti opaktır ve çatalla kolayca ayrılır.
- Karides, Deniz Tarağı, Yengeç ve Istakoz: Et sert ve berrak hale gelir.
- Midye, istiridye ve istiridyeler: Pişirme sırasında kabukları açılır; açılmayanları atın.
Pişmemiş bozulmuş deniz ürünleri ekşi, bayat, balık veya amonyak kokularına sahip olabilir. Bu kokular pişirildikten sonra daha da güçlenir. Çiğ veya pişmiş deniz ürünlerinde ekşi, bayat veya balık kokusu alıyorsanız yemeyin. Pişmiş deniz ürünlerinde geçici veya kalıcı amonyak kokusu alıyorsanız yemeyin.
Deniz mahsulleriniz pişip tüketilmeye hazır olduğunda aşağıdaki servis talimatlarını izleyin.
Deniz ürünlerini veya diğer bozulabilir yiyecekleri buzdolabının dışında 2 saatten fazla veya 90°F (32°C) üzerindeki sıcaklıklara maruz kalırsa 1 saatten fazla bırakmayın. Hastalığa neden olabilecek bakteriler 40°F (4°C) ile 140°F (60°C) arasındaki sıcaklıklarda hızla çoğalır.
Parti planlaması yaparken sıcak deniz ürünlerini sıcak, soğuk deniz ürünlerini soğuk tutun:
Soğuk deniz ürünlerini servis zamanına kadar buzdolabında saklayın.
Eğer 2 saatten uzun süre dışarıda kalacaksa soğuk deniz ürünlerini buz üzerinde servis edin.
Sıcak deniz ürünlerini servis zamanına kadar ısıtın veya daha küçük kaplara bölüp tekrar ısıtıp servis zamanına kadar buzdolabında saklayın.
Sıcak deniz ürünleri 2 saatten uzun süre dışarıda kalacaksa, bir ısı kaynağının altında servis edin veya 2 saat sonra atın.