Ana Sayfa GÜNDEM Çocuk yogası kesinlikle eğitim sistemine dâhil edilmelidir

Çocuk yogası kesinlikle eğitim sistemine dâhil edilmelidir

“Çocuklarla yoga yapmak bir şans. Çocuk yogası sadece çocuklara değil uzmana da yaratıcı, öğretici ve farkındalık dolu bir dünya sunuyor. Çocuklar mutlu ve başarılı olmak için çocuk yogası yapmalılar.”

“Öncelikle derslerde, çocuğun gelişiminin desteklenmesi, beden farkındalığının oluşması ve gelişmesi amaçlanır. Okulla birlikte kendini yoğun bir rekabet ve başarı odaklı bir ortamın içinde bulan çocuklar için; içinde rekabetin olmadığı, kolektif çalışmaların yürütüldüğü bir alandır çocuk yogası dersleri.”

Yoga eğitmeni Dilara Caner Bingöl ile çocuk yogasını konuştuk.

Dilara hocam çocuk yogası nedir, ne değildir?

Çocuk yogası, çocukların bedensel gelişimine uygun yoga duruşlarıyla kurgulanan, yogayı çocuklara, oyun, hikaye, etkinlik gibi araçlarla aktaran bir gelişim ve farkındalık metodudur. Bedensel bir aktivite olmanın ötesinde, içinde nefes egzersizleri, meditasyon, farkındalık çalışmaları, odak ve algı güçlendirmeye yönelik pratikler barındırır. Bunun yanında çocuk yogası ne değildir sorusu da önemli aslında. Mesela sadece oyun oynanan ve geçirilen zamanın eğlenceden ibaret olduğu bir aktivite değildir. Kuşkusuz ki, oyun ve eğlence çocuk yogasının temel taşlarındandır fakat derslerde bu kazanımlardan daha fazlasının hedeflenmesi gerekir. Çocuk yogası, sadece eğlenceye odaklanmadığı gibi, sadece asana (yoga duruşu) pratiğine de odaklanmaz. Temel amacı, çocuğu ihtiyacından fazla güçlendirmek, ihtiyacından fazla esnetmek değildir. Öncelikle derslerde, çocuğun gelişiminin desteklenmesi, beden farkındalığının oluşması ve gelişmesi amaçlanır. Bunun yanında, kas gelişimi pek tabii güçlendirmeyi de içinde barındıran egzersizlerle desteklenir, çocuğun bedeninin sağlıklı bir esnekliğe sahip olmasına yardımcı olur.

Hocam çocuk yogasının çocuklara faydaları nelerdir? Neden önemlidir?

Çocuk yogasıyla çocukların, fiziksel, bilişsel ve psikomotor gelişimleri desteklenir. Derslerde, odaklarının ve algılarının güçlenmesine yardımcı olacak, kendilerine ait bir alan yaratmalarını ve onu korumayı öğrenmelerini sağlayacak çalışmalar yapılır. Okulla birlikte kendini yoğun bir rekabet ve başarı odaklı bir ortamın içinde bulan çocuklar için; içinde rekabetin olmadığı, kolektif çalışmaların yürütüldüğü bir alandır çocuk yogası dersleri. Dolayısıyla içindeki eğlenceyle birlikte çocuklara bir rahatlama alanı sağlar. Onlara rekabetin, hırsın baskın olduğu bir ortamın kolektif bir alternatifini sunar. Bunun yanında çocuklar, nefes farkındalığı, postüral farkındalık kazanırlar. Beden sınırlarıyla ilgili düşünme fırsatı yakalarlar ve daha da önemlisi kendi ihtiyaçlarıyla sezgileriyle, özgünlükleriyle bağlarını güçlendirirler. Oyunun ve hikayelerin içindeki evrende kendi duygularını, düşüncelerini ve bunların ışığında verdikleri tepkileri, gösterdikleri davranışları fark etme olanağı yakalarlar.

Yoga eğitim sistemine dahil edilmeli mi? Şayet edilse, ne değişir?

Kesinlikle edilmeli ama derinlikli bir biçimde ve işi bilen uzmanlar tarafından yürütülmeli. Çocuklar, yukarıda bahsettiğimiz her bir faydadan, bu sayede eşit şekilde yararlanabilirler. Böylelikle okul yaşamının yoğun temposu ve disiplin, rekabet, başarı odaklı atmosferi çocukların nezdinde yumuşayabilir ve hatta bu durum sorumluluk, kurallar, ödev gibi mevhumlara olan bakışlarını bile olumlu yönde etkileyebilir.

Siz Çocuk Yogası Uzmanı olmak için bir program da veriyorsunuz, onu biraz anlatır mısınız? Programın içeriği nelerden oluşuyor?

Bu program derinlemesine bir uzmanlaşma eğitimi. Bu sene 7. Dönem mezunlarını verecek. Programda, çocuk gelişimi sürecinin ışığında çocukların anatomik yapısından, oyun ve hikaye yaratımına, alandaki pedagojik yaklaşımımızı nasıl belirleyeceğimizden sınıf idaresine kadar her şeyi en ince detayına kadar çalışıyoruz. Bunun yanı sıra katılımcılar programda, kendi yaratıcı yolculuklarına da çıkıyorlar ve kendi hikayelerinde derinleşiyorlar. En nihayetinde, bu programdan çocuklarla yoga yapmanın tüm teknik detaylarına hakim olarak, aynı zamanda da kendi düşünce ve hayal dünyası üzerine düşünmüş, alanda sezgisel çalışma metodunu pratik etmiş birer uzman olarak mezun oluyorlar. Hareket çalışmalarıyla, felsefi tartışmalarıyla, teknik altyapısıyla dolu dolu bir dönem geçiriyoruz diyebiliriz.

Çocuk Yogası Eğitmeni olmak isteyenlere ve olanlara ne önerirsiniz? Ve bu kadar önemli bir alan için insanlar size nasıl ve nereden ulaşabilirler?

Takip etmek ve detaylı bilgi almak için( Instagram: dilaracaner.yoga ) (Web: www.dilaracaner.com) (Whatsapp: 0551 991 79 18)

Şahin hocam insanlar bana yukarıda belirtiğim kanallardan ulaşabilirler. Ve seve seve her türlü yardımda bulunurum. Yoga bir gönül işidir.

Eğitmen olmayı düşünenlere, öncelikle çocuklarla çalışma hevesleri var ise yola çıkmaktan çekinmemelerini öneririm. Çocuklarla yoga yapmak bir şans. Çocuk yogası sadece çocuklara değil uzmana da yaratıcı, öğretici ve farkındalık dolu bir dünya sunuyor. Bu sebeple eğitmen olmayı düşünenler çocuksu heveslerinin peşine düşsünler. Eğitmenlere ise, alanlarında çalışırken sürekli olarak farkındalığa açık bir halde kalmalarını, bilgilenerek ama bunun yanında kendi düşünceleri ve hisleriyle de bağlantı kurarak yaklaşımlarını belirlemelerini öneririm. Kendileriyle ne kadar ilgilenirlerse çocukları ve alanda karşılaşabilecekleri durumları anlamak bir o kadar kolaylaşacaktır.

Sevgili hocam değerli bilgileriniz için size teşekkür ediyorum. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…