Çiğ süt üretimi son altı yılın en düşük seviyesine gerilerken, sektördeki fiyat sorunları bu yıl da devam ediyor. Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt için önerdiği litre fiyatını 1 Mayıs’tan itibaren 13 lira 50 kuruştan 14 lira 65 kuruşa yükseltmişti.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, önerilen 14 lira 65 kuruşluk fiyatın yetersiz olduğunu vurgulayarak, çiğ sütün fiyatının 18 lira olması için yüzde 23 oranında bir zam talebinde bulundu.
Ayrıca, fiyat artışı sağlanmazsa, anaç hayvanların kesime gönderilme riskiyle karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.
“ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR!”
Habertürk’ün haberine göre, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, artık bu fiyatın yetersiz kaldığının altını çizerek, “Üretici şu anda zarar ediyor. Konsey fiyatı da artık yetersiz kaldı. Çünkü yem fiyatlarına tekrar 25-35 zam geldi. Maliyetler arttı. Elektriğe, mazota zam geldi. Bu üreticiye külfet oluyor. Zaten zor durumda olan ve ürününü konseyin verdiği fiyata dahi satamayan üreticimiz için bu sefer konsey fiyatı bile yeterli olmuyor” şeklinde konuştu.
Keskin, çiğ süt fiyatının düşük kaldığını belirterek yüzde 23 zamla 18 lira olması talebinde bulundu.
EN SON MAYIS AYINDA ZAM GELMİŞTİ
Sözlerinin devamında Keskin, “Kısacası sütte toparlanmalar başladı fakat hala istediğimiz düzeyde değil. Bundan sonraki süreçte biz süt fiyatlarına zam yapılması gerektiğini düşünüyoruz. En son mayıs ayında zam gelmişti. Şimdiye kadar süte zam yapılması gerekiyordu. Tarım ve Orman Bakanlığı 3 ayda bir maliyeti güncelleyeceğiz demişti. 14,65 lira geçersiz kaldı artık. Yılbaşına kadar geçiş fiyatı uygulanması lazım” dedi.
Keskin, bir fiyat geçişi olmazsa anaç hayvanlarını kesime gönderme riskinin olduğunu da belirtti.
Öte yandan TÜİK’in 2023 yılına ilişkin çiğ süt üretim istatistikleri verilerine göre Türkiye’de geçen yıl üretilen çiğ süt miktarı yıllık bazda yüzde 0,4 azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton oldu. Veri 2017 yılından beri görülen en düşük üretim verisi olarak kaydedildi.