Artık hepimiz kedilerin neredeyse istedikleri her şekle girebileceğini biliyoruz. Esnek gövdeleri ve çevik hareketleri, kutulara, kaselere ve neredeyse istedikleri her dar alana sığmalarına olanak tanır. Şimdi bir araştırmacı, kedilerin sıvı gibi davrandıklarını bilip bilmediklerini araştırarak bunu daha da ileri götürüyor.
Bu bağlamda elbette “sıvı” terimi mecazi olarak kullanılmaktadır. Kediler, tıpkı bir sıvının bulunduğu kabın şeklini alması gibi, kendilerini farklı alanlara uyacak şekilde şekillendirebilirler. Bilimsel açıdan bakıldığında sıvılar, sabit bir şekli olmayan fakat hacmi sabit olan, akan ve kendilerini tutan şeyin şeklini alan maddelerdir. Kedilere uygulandığında fikir, vücutlarının inanılmaz derecede esnek olması, dar veya tuhaf şekilli alanlara sığacak şekilde esnemelerine, katlanmalarına ve bükülmelerine olanak sağlamasıdır.
Ancak başka bir yönü daha var: kedilerin öz farkındalığı. Her türlü mekana sığabileceklerini bilmek için kedilerin olağanüstü bir öz farkındalığa sahip olmaları gerekir.
Hayvanlarda öz farkındalık genellikle bilişsel karmaşıklıkla ilişkilidir. Genellikle bir hayvanın kendisini tanıyıp tanımadığının gözlemlendiği, iyi bilinen ayna testi kullanılarak test edilir. Ayna testini geçmek, bir tür kişisel imajı, yani kişinin kendi bedenini çevreden farklı olarak tanıma yeteneğini ima eder. Ancak öz imaj, yalnızca görsel tanıma yoluyla değil, aynı zamanda mekansal farkındalık (bedenin fiziksel dünyaya nasıl uyum sağladığını bilmek) yoluyla da kendini farklı şekillerde gösterebilir.
KEDİ GEOMETRİSİ
Budapeşte’deki Lorand Jötvös Üniversitesi’nden biyolog Peter Pongratz, kedilerin küçük açıklıklardan bakarken boyutlarının farkında olup olmadıklarını test etmeye karar verdi. Başka bir deyişle Pongratz, kedilerin “sıvı” olduklarını bilip bilmediklerini test etmek istiyordu.
Deney, her biri bir panelde giderek daha küçük deliklerle karşı karşıya olan 30 evcil kediyi içeriyordu (toplamda 38 kedi çalışmaya dahil edildi ancak yalnızca 30’u deneyi tamamladı). Bu açıklıklar sabit bir yükseklikte veya genişlikteydi ve amaç, bazı durumlarda kedinin göğsünün genişliğinden veya yüksekliğinden daha küçük olan açıklıklarla karşılaşıldığında kedilerin nasıl tepki vereceğini gözlemlemekti.
“Kediler özellikle en alttaki açıklıklara girmeye çalışmadan önce ve buralardan geçerken tereddüt gösterdiler. Araştırmacılar, bu testin, katılımcının kendi boyutuna ve/veya şekline ilişkin zihinsel temsiline güvendiğinin kanıtı olarak temas etmeden önce kararlı bir tepki vermesini gerektirdiğini gösterdi.
Bu gözlemler, kedilerin belirli bir alanda hareket edip etmeyeceğine karar verirken bir dizi strateji kullandığını göstermektedir. Açıklık yeterince yüksek olduğunda vücutlarının esnekliğine ve deneyimine güvenirler. Ancak yükseklik rahatsız edici olduğunda dururlar ve görünüşe göre vücutlarının sığmayacağını fark ederler.
İlginç bir şekilde, çalışma, uzun yapılı kedilerin açıklık rahatsız edici derecede düşük olduğunda tereddüt etme veya alternatif çözümler arama olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Bu, kedilerin çevrelerindeki engelleri nasıl algıladıkları konusunda vücut yüksekliğinin önemli bir rol oynadığı ve dikey kısıtlamalara yatay olanlardan daha duyarlı olabileceği ihtimaline işaret ediyor.
Kedinin bıyıkları da bu öğrenme sürecinde rol oynayabilir. Bu son derece hassas “antenler” burunlarının üzerinde bulunur ve yakındaki nesneleri algılayarak kedilerin dar bir alandan geçip geçemeyeceklerine karar vermelerine yardımcı olur. Bu dokunsal geri bildirim, görsel değerlendirmelerini destekleyerek alan hakkında daha doğru kararlar vermelerine olanak tanıyabilir.
Kedilerin yaşama şekli göz önüne alındığında bu mantıklıdır. Avlarını genellikle uzun mesafelerde kovalayan köpeklerin aksine, kedilerin sinsi ve çevik olmaları gerekir. Genellikle karmaşık ortamlarda gezinirler, ağaçlara tırmanırlar, dar alanlardan geçerler ve yüksek yerlerden atlarlar. Bu senaryolarda yanlış hesaplama tehlikeli olabilir.
KEDİ BİLİŞİ İÇİN ÇIKARIMLAR
Bu araştırma aynı zamanda kedilerin sanıldığından daha karmaşık düşünce süreçlerine sahip olduklarını da öne sürüyor. Her ne kadar maymunlar veya yunuslar gibi diğer bazı hayvanlarla aynı seviyede öz farkındalık göstermeseler de, uzayı yargılama ve hareketlerini buna göre ayarlama yetenekleri oldukça dikkat çekici bir vücut farkındalığı seviyesi gösterir.
Evcil hayvan sahipleri için bu araştırma bazı pratik bilgiler sunuyor. Bu, kedilerin bir alana sığıp sığamayacaklarına karar verme konusunda fazlasıyla yetenekli olduklarını gösteriyor; bu da neden inanılmaz derecede küçük görünen boşluklardan zahmetsizce sıkışıp kaldıklarını açıklayabilir.
Araştırma aynı zamanda kedilere bu doğal yeteneği kullanmalarına olanak tanıyan bir ortam sağlamanın önemini de vurguluyor. Tüneller, tırmanma yapıları ve dar geçitler gibi engeller, bir kedinin zihnini ve vücudunu meşgul etmesine yardımcı olarak mekansal farkındalık becerilerini geliştirmelerine olanak tanır.