Yılmaz Tunç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde; tutuklanarak yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’i cezaevinde ziyaret etmek için Bakanlığa başvuran CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in talebini reddetmediklerini söyledi
Tunç, “Özel, yaptığı konuşmada bu ülkenin Adalet Bakanı’na, ‘Sen nasıl izin vermezsin, izin vermeyen Adalet Bakanı’nın alnını karışlarım. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Adalet Bakanı’nın imamı’ şeklinde yakışıksız sözler söyledi. Bugünkü konuşmasında bir Adalet Bakanı’ndan bu şekilde yakışıksız ifadelerle izin istenir mi dedim ve ‘Adam gibi izin istenir’ dedim. İzin vermek zorunda değil Adalet Bakanı. Bu takdir yetkisi değil mi? Siz, takdir yetkisi olan bir konuda bu şekilde konuşursanız o zaman benim hiç üslubum olmayan bir şekilde cevap da alırsınız” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi görüşüldü. Konuşmaların tamamlanmasının ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakanlığın yeni düzenleme hazırlıklarına ilişkin bilgi veren Bakan Tunç; uluslararası hukuk değerlendirme anketlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç’un yargı alanındaki yeni düzenlemelere ilişkin verdiği bilgiler şöyle:
“Yargı hepimizin yargısı. 25 bin hakim ve savcımız var. 11 milyon 845 bin derdest dosya bulunuyor önlerinde ve bu yıl içerisinde de 12 milyon 113 bin dosyada karar vermiş durumdalar. Aslında derdest dosya sayısından daha fazla karar verdiklerini de, artık birikmiş dosyaları da yavaş yavaş aldığımız önlemler neticesinde eritmekte olduklarını da görüyoruz. Tabii ki adaletin tecellisi için ön şart hukuk devleti. Hukuk devleti için de kuvvetler ayrılığı; yasaması, yargısı, yürütmesiyle. Adaletin tecellisi için de öncelikle ihtiyaca cevap veren bir mevzuatın olması lazım. Bu konuda Meclis’imiz son yasama döneminde de yargı teşkilatımız güçlendiren; adaletin tecellisi, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı için önemli düzenlemeler yaptı.
“YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIĞIIMIZ VAR”
Önümüzde bir Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlığımız var ve hazırlık çalışmalarımızı da sona erdirdik. Bütün toplum kesimlerinin görüşlerini aldık, yargıdan beklentilerini görmeye çalıştık, barolarımızdan, üniversitelerimizden görüşler aldık, komisyonlarımızı ziyaret ettik ve sonuçta bir taslak çalışmamızı hazırladık. Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaştıktan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz.