Bu muhteşem bitki ekinezyadır.
Ekinezya, Compositae familyasının çok yıllık otsu bitkilerinin bir cinsidir. Bu bitkilerin çayırlarda ve açık ormanlarda yetiştiği Kuzey Amerika’da bulunur.
Günümüzde mor ekinezya preparatları, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan reçetesiz satılan popüler bitkisel ilaçlardır. Ayrıca ağrı, iltihaplanma, migren ve diğer sağlık sorunlarının tedavisinde de etkilidirler.
“Tüm ekinezya türleri, kafeik asit, alkamidler, fenolik asitler, rosmarinik asit, poliasetilenler ve daha fazlası gibi inanılmaz çeşitlilikte aktif bileşikler içerir. Araştırmalar, ekinezyayı iltihabı azaltmak, bağışıklığı geliştirmek ve kan şekerini düşürmek de dahil olmak üzere birçok sağlık faydasıyla ilişkilendirmiştir” diyor uzman.
Ekinezya, antioksidan görevi gören sikorinik ve rosmarinik asitlerin yanı sıra faydalı flavonoidler de içerir. Hücreleri diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarla ilişkili oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olurlar. Bitkinin çiçek ve kök ekstraktlarında daha fazla antioksidan bulunur. Ekinezya ayrıca antioksidan aktiviteyi artıran alkamidleri de içerir.
“Birçok araştırma, ekinezyanın bağışıklık sisteminin enfeksiyonlar ve virüslerle savaşmasına yardımcı olduğunu ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle sıklıkla soğuk algınlığını önlemek veya tedavi etmek için kullanılıyor. Rastgele denemelerin gözden geçirilmesi, ekinezyanın üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltabildiğini gösteriyor Aynı zamanda hastalığın süresi üzerinde önemli bir etkisi olduğuna dair bir kanıt yok, dolayısıyla soğuk algınlığı tedavisindeki etkinliği belirsizliğini koruyor” diyor beslenme uzmanı.
Son araştırmaların ekinezyanın kaygıyı azaltma potansiyeline işaret ettiğini ekliyor. Bitki sakinleştirici etkiye sahip alkamidler, rosmarinik asit ve kafeik asit içerir.
Yorumlanan şifalı bitki antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Enflamasyon, vücudun kendini iyileştirmesine ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan doğal bir süreçtir. Ancak uzun süreli inflamasyon kronik hastalığa yol açabilir. Ekinezya aşırı iltihabı azaltabilir.
EKİNEZYA YAN ETKİLERİ
Ekinezya kısa süreli kullanım için genellikle güvenlidir. Olası yan etkiler arasında hafif sindirim sorunları ve döküntüler yer alır. Nadiren kurdeşen, şişlik veya anafilaksi gibi alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Otoimmün hastalıkları olan veya bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan kişiler ekinezyayı kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmalıdır.
Ekinezya ürünlerinin bileşimi ve konsantrasyonu farklılık gösterir, bu da standart bir dozun belirlenmesini zorlaştırır. Doktor, araştırmaların aşağıdaki dozların bağışıklık sistemini desteklemede etkili olabileceğini gösterdiğini ekliyor:
Kuru ekstrakt: Günde üç kez 300-500 mg.
Tentür: Günde 3 defa 2,5 ml veya günde 10 ml’ye kadar.
Önemli: Makale dengeli beslenmenin ve bir uzmana danışmanın yerini almaz!