Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum) projesiyle çocukları pedagojik zemini olmayan, gerici bir müfredata maruz bırakırken bir taraftan da Mesleki Eğitim merkezleri (MESEM) ve mesleki ortaokulları ile çocuk işçiliğinin önünü açıyor. Antalya’da il müftülüğünün Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi’nin isteği üzerine aldığı kararda, imamların camilerde, “Çocuklarınızı çırak okuluna gönderin” şeklinde vaaz vereceği haberleri tepkilere neden oldu.
Cumhuriyet’ten Mert Öner’in aktardığına göre, Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, “Çocuklarımızın sanayiye yönlendirilmesiyle ilgili destek istedik. Müftümüz Nazif Fethi Yalçınkaya da camilerden vatandaşa bu durumun anlatılacağını söyledi” ifadeleri kullanırken Müftü Yalçınkaya ise “Konuyu tam bilemeyen vatandaşlarımız çocuklarını çıraklık okuluna göndermek istemiyor. Yeni düzenleme ile birlikte artık hem lise diploması hem meslek sahibi olacaklar. Cuma günleri Antalya merkezde 1.5 milyon vatandaş namaz için camilere gidiyor. Hem cuma günleri de hem vakit namazlarında vaazlarımızda onlara bilgi vereceğiz” açıklamasında bulundu.
“MESEMLER ÇOCUK SÖMÜRÜSÜDÜR”
Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, konu hakkında bir açıklama gerçekleştirdi ve “Böyle bir konunun imamlar tarafından yönlendirilmesi hem pedagojik olarak hem de çocuk gelişimi bakımından uygun değil. MESEM’ler çocuk sömürüsüdür. Müftüye sormak istiyorum, kendi çocuğunu MESEM’e yollar mı?” ifadesini kullandı.
Öztürk, sözlerinin devamında “İktidar, özellikle fakir ailelerin çocuklarını MESEM’e yönlendirip biat eden, gerici bir nesil yetiştirmek için elinden geleni yapıyor” ifadelerini kaydetti.