Türkiye’de nüfus artış hızında yaşanan düşüş yeni sorunlardan biri oldu. AB ülkeleri arasında en genç nüfusa sahip olan ülkemizde nüfus artışı hızla düşüyor. Evlilik yaş ortalamasında yaşanan artış ve son yıllarda uzayan eğitim süreci bilinen etkenlerden oldu. Ekonomik etkenlerde nüfus artış hızında negatif etkilere sebep oldu.
SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNDE OLUMSUZ ETKİ YARATIYOR
TÜİK verilerine göre yaşam süresi kadınlarda 82 erkeklerde 76 açıklanırken ileri yaş düzeyinde nüfus artışı devam ediyor. 2022 yılında binde 7,1 olarak açıklanan nüfus artışı, 2023 yılında binde 1,1 oldu. Nüfusun yaşlanması ise sosyal güvenlik sisteminde olumsuz etkiler yaratıyor.
“YENİ BİR SİGORTA KOLU OLMAZSA OLMAZ.”
Türkiye Gazetesi’ndeki yazısında SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, “Orta Vadeli Program, Kalkınma Planı ve Cumhurbaşkanlığı Programı dâhil olmak üzere tüm plan ve programlarda “Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası”nın ihdas edilmesine öncelik vermektedir. Keza ülkemiz açısından hem hızla yaşlanan ve bakıma muhtaç kalacak olan vatandaşlarımız açısından hem de sosyal güvenlik sistemimiz düşünülerek şimdiden tedbir olarak hayati öneme sahip olan bu yeni bir sigorta kolu olmazsa olmaz bir zorunluluk hâline gelmiştir” dedi.
Hükümet yeni bir sigorta öngörüyor. ‘Bakım Sigortası’ olarak öngörülen yeni sigortası plan ve programa dayalı olacak.
ALMANYA 28 YIL ÖNCE DÜŞÜNDÜ
Almanya’nın önemli sorunlarından biri olan hızla yaşlanan nüfus sonucu, 28 yıl önce bakım sigortası konusu açıldı. Alman Bakım Sigortası’na çalışan ve işverenlerden alınan primlerle birlikte devletin katkısı da söz konusudur.