Piyasalar gözünü 5 Kasım’da ABD’de düzenlenecek başkanlık seçimine dikti. Donald Trump ile Kamala Harris’in yarışacağı seçim öncesi piyasalarda belirsizlik sürüyor.
Belirsiz piyasa yatırımcıyı altına yönlendirirken Dünya Altın Konseyi’nin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Altın Talep Eğilimleri raporu yayımlandı. Rapora göre; küresel altın talebi bu dönemde 1.313 ton oldu.
Yılın üçüncü çeyreğinde dünya altın talebi yıllık bazda yüzde 5 artarak rekor seviyeye çıktı.
ALTIN REKORDAN REKORA KOŞTU
Altın talebindeki güçlü büyüme fiyatlara da yansırken, bu dönemdeki talebin değeri yıllık bazda yüzde 35 artarak ilk kez 100 milyar doları aştı.
Yılın üçüncü çeyreğinde altın fiyatlarında üst üste rekorlar görüldü. Bu dönemde ortalama fiyat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 yüksek seyretti ve ortalama ons fiyat bu dönemde 2 bin 474 dolar oldu. Altına dayalı borsa yatırım fonları, talepteki büyümenin ana itici güçlerinden biri olarak öne çıktı ve yatırımcıların güvenli liman olarak nitelendirdiği altının piyasadaki konumu güçlendi.
MERKEZ BANKALARI ALTIN ALIMINI YAVAŞLATTI
Öte yandan, külçe ve madeni para yatırımı üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 9 geriledi. Altın mücevher talebi de Hindistan’daki güçlü büyümeye rağmen yıllık bazda yüzde 12 azaldı.
Merkez bankalarının altın alım hızı üçüncü çeyrekte yavaşlama göstererek 186 ton seviyesinde seyretti.
Yapay zeka ve teknoloji de altın kullanımını desteklemeye devam etti. Bu dönemde teknolojide altın kullanımı yıllık bazda yüzde 7 arttı.
ABD SEÇİMLERİ ALTINA NASIL ETKİLER?
Goldman Sachs, 2025 yıl sonu altın fiyat tahmini 3 bin dolara çekti. Banka, özellikle finans ve para otoriteleri, yatırımcılar ve spekülatörlerin fiziksel altına olan güçlü talebinin etkisiyle yükseliş duruşunu sürdürdü.
Goldman Sachs, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Londra OTC piyasasındaki merkez bankası talebine ilişkin görüşlerinin beş kat artmasının, altın fiyatları ile faiz oranları arasındaki ilişkinin seviyesini sıfırladığını söyledi.
ABD yatırım bankasının “hâlâ yükselişte” öngörüsü, özellikle 5 Kasım’daki ABD seçimleri öncesinde spekülatörlerin güvenli liman olarak altına yönelmesinin rolünü de hesaba katıyor.
Seçim sonrası spekülatif pozisyonlanmanın azalması nedeniyle olası bir aşağı yönlü fiyat riskini kabul etmesine rağmen, şirket olası ticaret gerginlikleri ve finansal riskler arasında uzun altın pozisyonlarının önemli bir korunma değeri taşıdığını vurguluyor.