Konuyla ilgili bilgiyi ülkemizde veya yurt dışında aramanıza bağlı olarak “ormanın şifacısı” olarak adlandırılan birden fazla hayvan türünü bulmanız mümkündür. Önemli ölçüde farklılık gösterdiği ortaya çıktı : Bir kuş – ağaçkakan – sınırlarımızın çok ötesinde ve ağaçkakanın yaşam alanlarının dışında ormanların şifacısı olarak kabul edilirken, hangi hayvanın “doktor” olarak bilindiği sorusunun farklı bir cevabı var: kurt.
“AĞAÇKAKAN” NEDEN ORMANIN DOKTORU OLARAK ANILIYOR?
Ağaçkakanın gagasıyla ağaçlar üzerinde çıkardığı sesin keşif amaçlı bir amacı vardır – bu nedenle kuş, ağaçkakanın ana besininin yanı sıra habitatlarında bulduğu tohumlar ve meyveler olan kabuğun altında saklanan solucanların olup olmadığını kontrol eder. Kuşun keski şeklindeki gagası ağaçlarda kolayca delik açmasına olanak sağlar ve bu delikler hem türü tehlikeye sokmaz hem de doğanın korunmasına yardımcı olur. Ağacın kabuğunun altındaki solucanlar zararlıdır, onları bulup yerler. ağaçkakan şifalıdır ve ağaca faydalıdır. Beslenme şekli, solucan ve kurtçuklardan oluşan favori menüsü ve ağacın kabuğu altında saklı en sevdiği proteine ulaşmasını sağlayan doğal özellikleri sayesinde ağaçkakan, ormandaki gözle görülmeyen zararlılardan hijyenik bir temizlik gerçekleştirir. diğer hayvan türleri sayesinde ormanın doktoru olarak tanındı.
“KURT” NEDEN ORMANIN DOKTORU OLARAK ANILIYOR?
Dünyanın birçok ülkesinde bu tehlikeli yırtıcı hayvan, ormanların doktoru olarak görülmektedir. Menüsünde hem hasta, halsiz, zayıf hayvanların, hem de keskin dişlerinden ve güçlü çenelerinden kaçamayan ve kendilerini kurtaramayan ölmekte olan hayvanların yer aldığını düşünürsek, bu düşünceye katılmak hiç de zor değil. Her ne kadar bu kulağa zalimce gelse de, doğa kanunları, türün en güçlü, en sağlıklı ve en uyumlu bireylerinin hayatta kalmasını, böylece hasta ve güçsüzlerin zayıflıklarını gelecek nesillere aktarmamasını emrediyor. Doğanın kanunları bunlardır ve kurt da bunların gerçekleşmesini sağlayan mekanizmalardan sadece biridir. Kurt, tundrada, taygada veya bozkırda yaşamasına bakılmaksızın, beslenmesiyle ilgili olarak aynı şekilde hareket eder – hasta hayvanları yok ederek, böylece hastalık türler arasında bulaşırsa diğerlerini enfeksiyondan korur. Bu nedenle kurt, aslında ormanı bitki dünyası kadar önemsemiyor, sadece ormanda değil, kurdun yaşadığı ve avlandığı her yerde hayvanlar aleminin refahı ve sağlığına önem veriyor.
Ve eğer “ormanın doktoru” olarak bilinen hayvanın hangisi olduğu sorusuna cevap vermek için hala tek bir tür seçmek zorunda kalırsak, ağaçkakan üzerinde duracağız çünkü ağaçkakanın sağlığı açısından hayati önem taşıyan yerini doldurabilecek kimse yok. Ağaçlar ve kurdun rolü, ormanların çok dışında başka bir yırtıcı hayvan tarafından da yerine getirilebilir kutup kurtlarının da olduğunu unutmayın.