Koç Üniversitesi ve KONDA işbirliğiyle hazırlanan TEBA Ekim ayı sonuçları açıklandı. Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp’in paylaştığı sonuçlarda dikkat çekici bölümler yer aldı.
Ekim ayı ekonomi verilerine göre Merkez Bankası enflasyon beklentisinde yüzde 2’lik düşüş yaşandı. Enflasyon anketine katılan vatandaş ise Merkez Bankası açıklamasına değil “tecrübe ettiğim fiyatlara bakarım” dedi. Ankette ayrıca vatandaşın bozulmayacak ürünleri stoklama yapmayı tercih etmesi dikkat çekti.
“TECRÜBE ETTİĞİM FİYATLARA BAKARIM”
Sonuçlarına göre, ekim ayında yıllık ve yıl sonu hane halkı enflasyon beklentilerinde düşüş eğilimi devam ettiğine dikkat çekildi. 12-ay ileriye yönelik enflasyon beklentileri bir önceki aya göre sabit kaldığı açıklandı.
*Beklenti oluşumunda en belirgin faktörün katılımcıların kendi tecrübe ettikleri fiyatlar olduğu gözlenmektedir. Bu bulgu Eylül anketinde elde edilen sonuçları teyit etmektedir.
* Döviz kurunun seyrine dair beklentilerin de enflasyon beklentilerini şekillendirmede önemli bir rol oynadığı ifade edilirken, ekonomi yönetimine ait yorumların etkisinin daha sınırlı olduğu gözlenmektedir.
*Son dönemde gündemde olan kamuda tasarruf konusunun görece ağırlığının da oldukça düşük olduğu, katılımcıların sadece %8’inin bu faktörü not ettiği göze çarpmaktadır.
*Anket katılımcılarının önemli bir bölümü enflasyon beklentilerinin artması durumunda bozulmayacak ürünlerin stoklanması, dayanıklı tüketim mallarına olan talebin artması ve daha çok borçlanma şeklinde davranış tercihlerini belirtmişlerdir.
*Bu davranış, enflasyonda beklenen artışa paralel olarak reel ücretlerdeki azalma beklentisi ile tutarlıdır.
MERKEZ BANKASI ENFLASYON BEKLENTİSİ GERİLEDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekimde 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentilerinin piyasa katılımcıları, reel sektör ve hanehalkı için gerilediğini bildirdi. Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre ekimde 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 0,1 puan azalarak yüzde 27,4 seviyesine, reel sektör için 1,6 puan düşerek yüzde 49,5 seviyesine ve hanehalkı için 4,4 puan gerileyerek yüzde 67,2 seviyesine indi. Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 28,3 seviyesinde gerçekleşti.