Ana Sayfa GÜNDEM Deprem uzmanından 7.2’lik deprem uyarısı. Adres verdi

Deprem uzmanından 7.2’lik deprem uyarısı. Adres verdi

Türkiye, dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer aldığı için sık sık farklı illerden deprem haberleri geliyor. Uzmanlar can ve mal kaybının olmaması için vatandaşları sağlam binalarda oturmaları konusunda uyarırken, jeologlar da etkin fayları inceliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’de bundan 4 yıl önce meydana gelen büyük depremin yıldönümü öncesinde İzmir’de 7.2’lik deprem üretme kapasitesine sahip olan 4 fay hattı için kritik bir uyarıda bulundu. Sözbilir, İzmir depreminin 4’üncü yıl dönümüne sayılı günler kala, bölgedeki zemin aktivitesinin sürdüğünü belirtip, bugüne kadar yaşanan artçı depremlerin sayısının 30 bini aştığını söyledi.

7.2’YE KADAR DEPREM ÜRETEBİLECEK FAYLAR MEVCUT

İzmir’de 7.2’lik deprem üretme kapasitesine sahip 4 fay olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla fayı, Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir fayına dikkat çekerek, bu fayların İzmir için en büyük deprem tehlikesini oluşturduğunu vurguladı. İzmir fayı gibi şehrin bir kısmının oradan geçtiğini ifade eden Sözbilir, olası bir depremde ciddi can ve mal kaybına olacağını belirtti.

ATRÇILAR 30 BİNİ GEÇTİ

Seferihisar’da 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde binalar yıkılıp, hasar görürken, 117 kişinin öldüğünü hatırlatan Sözbilir, İzmir depreminden sonra bölgedeki artçı aktivitesinin sürdüğünü söyledi ve geçen 4 yıldan bugüne artçı depremlerin sayısının 30 bini geçmiş olduğunu ifade etti.

Büyükşehir Belediyesinin yaptığı yapı stoku yönünden çalışmalar olduğunu söyleyen Sözbilir “Özellikle Bornova ve Konak taraflarında. Ama bizim 30 ilçemiz var. İlçelerin tümünde yapmak gerekiyor. Bunun yanında DEÜ olarak bizler, deprem master planları yönünde çalışmalar yapıyoruz. İzmir’in deprem bilişim sistemini oluşturmuş durumdayız. Yani İzmir’in faylarıyla, zeminiyle ilgili bilgiler ortaya konmuş durumda. Bunları yapı stokuyla ilgili bilgilerle birleştirdiğimizde, deprem senaryosu kapsamında, İzmir’de hangi fay çalıştığında neler yaşanacağını önceden görmüş olacağız. Buna göre de kentsel dönüşüm yol haritası ortaya çıkmış olacak” diye konuştu.

‘DEPREM BİZDEN HIZLI İLERLİYOR’

“Türkiye ölçeğinde baktığımızda deprem bizden hızlı ilerliyor” diyen Prof. Dr. Sözbilir, “Biz fayı çalışırken, fay deprem üretiyor. Bu da bizim biraz geride kaldığımızı gösteriyor. Bu yüzden çok acele etmeliyiz. 10 kat daha hızlı olmalıyız ki depremi önceden yakalayıp önlem alabilelim” ifadelerini kullandı.