Ana Sayfa GÜNDEM Depremde 27 kişiye mezar olmuştu. 5 sanığa yurt dışına çıkış yasağı getirildi

Depremde 27 kişiye mezar olmuştu. 5 sanığa yurt dışına çıkış yasağı getirildi

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Odabaşı Mahallesi’nde bulunan Firuz Mutlu Apartmanı’nın yıkılması nedeniyle en küçüğü 12 günlük bebek olmak üzere 27 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ise yaralandı.

Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya, başka bir suçtan tutuklu, bu dosyadan tutuksuz yargılanan sanık müteahhit Hikmet Bilgin ve tutuksuz sanık yapı denetim yetkilisi Gülser Azat bulunduğu ilçeden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Depremde hayatını kaybedenlerin aileleri, avukatlar ile tutuksuz sanıklardan Raşat Aydınlı ve proje müellifi Bülent Menke duruşma salonunda hazır bulunurken tutuksuz sanık yapı denetim yetkilisi Nimi Berberoğlu duruşmaya katılmadı.

Duruşmada ilk söz sabıklara verilirken sanıklar üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi ve binayı projeye uygun yaptıklarını iddia etti. Sanık avukatları da müvekkillerinin suçlu olmadığını ileri sürdü. Müştekiler ise, sanıkların savunmalarına kabul etmediklerini ve doğru söylemediklerini ifade ederek “Zira mahallemizde yıkılmayan birden fazla bina mevcuttu, yıkılan bizim bina dışında başka bir bina daha vardı. Deprem olur olmaz 20 saniye içinde bina yıkıldı. Sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmalarını talep ederim” ifadelerini kaydetti.

“BİNANIN MÜTEAHHİDİ PROJEYE AYKIRI İŞLEM YAPMIŞ”

Tanık A.K.B ise söz konusu apartmanda, 2016-2021 yılları arasında yöneticilik yaptığını iletti ve “Benim görev yaptığım dönemde alt katta bulunan iş yerlerinde herhangi bir esaslı tadilat görmedim. Ayrıca en üst katta bulunan teras katında Yusuf G. isimli bir şahıs oturuyordu. Yusuf G. bu daireyi Davut İ. isimli bir şahıstan satın almış. Ben bu durumu sonradan Davut’tan duydum. Yine duyduğum kadarıyla binanın müteahhidi olan Hikmet Bilgin söz konusu daireyi projeye aykırı bir şekilde teras katını değiştirerek satmış. Bu konuyla ilgili bilgim sadece duyduklarımdan ibarettir. Sadece ben binaya taşındıktan sonra yıkıldığı ana kadar binada esaslı hiçbir değişiklik olmadı. Teras katı yada iş yerlerinde bir değişiklik yapılmadı.” açıklamasında bulundu. Yakınlarını kaybeden ailelerin avukatlarından Cem Yaşatır, sanıkların cezalandırılmasını talep etti ve “Yıkılan binanın projesi ve yapımından sonraki durumunu gösterir fotoğrafı ibraz etmek istiyoruz. Binanın çatısı ile projedeki hali arasında çok önemli farklılıklar olduğu açıktır” ifadelerini kullandı.

“BEN DE UNUTKANLIK RAHATSIZLIĞI VARDIR”

Cumhuriyet Savcısı, eksik hususların giderilmesini talep ederken alınan beyanlarda aleyhe olan hususları kabul etmediğini ileten sanık Aydınlı, “Bende unutkanlık rahatsızlığı vardır. Bu nedenle görev alanların kim olduğunu hatırlayamadım. Kayıtlarda kim oldukları bellidir. Beraatimi talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Diğer sanıklar da kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi ve beraatlerini talep etti. Sanık avukatları ise dosyada bulunan bilirkişi raporunun yetersiz olduğunu, dosya tamamlandığında yeniden bilirkişi raporu alınmasını istedi.

5 SANIĞA YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Mahkeme heyeti, sanık Gülser Azat’ın avukatının talebini kabul ederek, “Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak Firuz Mutlu Apartmanı’nın yapım aşamasında fiilen görev alan yapı denetim yetkililerinin kimlik bilgileri ile yapıya ilişkin bilgi formunun gönderilmesinin istenmesine”, “sanık Raşat Aydınlı’nın talebi doğrultusunda duruşmalardan vareste tutulmasına”, “tarafların bilirkişi raporu alınması yönündeki taleplerin taraflar dinlendikten ve istenen belgeler gönderildikten sonra değerlendirilmesine” hükmetti.

Tutuksuz sanıklardan Gülser Azat, Bülent Menke, Raşat Aydınlı, Nimi Berberoğlu ve Hikmet Bilgin’e yurt dışı çıkış yasağı koyan mahkeme heyeti, duruşmayı 21 Ocak 2025 tarihine erteledi.