Ana Sayfa GÜNDEM Trabzon’da kokarca çağrısı: Gördüğünüz yerde imha edin

Trabzon’da kokarca çağrısı: Gördüğünüz yerde imha edin

Karadeniz bölgesinde tarım zararlısı kokarca nedeniyle üreticinin beli büküldü. Özellikle fındık üreticilerini büyük bir zarara uğratan kokarca nedeniyle üreticiler defalarca yetkilere çağrıda bulundu.

Fındık hasatı bitmiş, üretici kokarca nedeniyle elindeki ürünü zarara uğramışken de kokarca için sonunda harekete geçildi. Karadeniz bölgesinde birçok yere feromen tuzakları konuldu.

TRABZON’DA KOKARCA İÇİN ALINAN ÖNLEMLER

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan da, kahverengi kokarca böceğinin fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine verdiği zarara karşı yürütülen mücadele hakkında açıklamalarda bulundu. Ortahisar Ziraat Odası’nda yapılan toplantıya Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Sağır ve Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar da katıldı.

Kaplan, kokarca böceğine karşı en etkili yöntemin samuray arısı olduğunu, Bakanlığın bu arıyı doğaya bırakarak mücadele stratejisi geliştirdiğini belirtti. Kaplan, feromon tuzaklarıyla yapılan ilaçlama çalışmalarından ve kışlaklardaki kokarca böceklerine yönelik yeni ilaçlama adımlarından bahsetti.

Kış uykusundaki kokarca böceklerinin evlerin çatıları, kömürlükler gibi alanlarda biriktiğine dikkat çeken Kaplan, halktan da gördükleri böcekleri imha etmelerini istedi. İl genelinde 30-40 bin konutun ilaçlandığını, muhtarlar ve köylerde eğitilen vatandaşlarla iş birliği yapıldığını söyledi.

“İMHA EDİN”

Kaplan şunları dile getirdi:

” Bu hafta itibarıyla da kışlakların ilaçlaması başlamış olacaktır. Bunu da sizler aracılığıyla tüm Trabzon’a duyuralım. Bu yeterli mi? Hayır çok güçlü bir düşmanla karşı karşıyayız. Halkımızdan beklentimiz de çok. Bizim şehir merkezindeki evlere ulaşmamız çok zor arkadaşlar. Çünkü ev içindeki ilaçlamalar farklı prosedürdür. Lütfen gördükleri kokarcayı bulunduğu yerde imha etmesi, süpürgeyle toplaması, poşetle toprağın altına gömülmesi gibi birçok yollarla imha etmemiz lazım. Her bir kokarca önümüzdeki yıl 100 ila 300 arasında yeni kokarca demektir. Bu mücadelede tüm halkımızın yanında olması oldukça önemlidir.”

Trabzon’da özellikle Sürmene ile Beşikdüzü arasındaki bölgelerde yoğun sorun yaşandığını belirten Kaplan, bu bölgeler için bir harita çıkarıldığını ve mücadelede halkın desteğinin önemine vurgu yaptı.