Ticaret Bakanlığı verilerine göre, gümrüklerde el konulan tütün miktarı 2018’de 33 bin 369 ton iken, bu yıl ocak-ağustos döneminde 100 bin 393 tona yükseldi. Gümrük Muhafaza ekipleri, bu dönemde 247 milyon 880 bin 943 lira değerinde sigara, puro, tütün, sigara kağıdı ve filtre gibi ürünlerin kaçak girişini engelledi.
Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 27,6’sı sigara kullanırken, tütün dükkanlarında kıyılmış tütünün yanı sıra sigara kağıdı, filtre, tabaka ve nargile tütünü de satılmakta. Tiryakiler, tütünü ya elleriyle sararak ya da tek sarım yapabilen makineler kullanarak içime hazır hale getiriyor.
Diğer yandan, sarmalık kıyılmış tütünün makaron içerisine doldurulup ya da yaprak sigara kağıdına sarılarak satışa sunulması yasak. Ancak bu yasaklara rağmen, tütün dükkanlarında açık sigara satışı giderek yaygınlaşıyor. Dükkanlarda, genellikle paket başı ücretle, kadınlar tarafından makine ya da elle sarılan açık sigaralar satışa sunulmakta.
TÜTÜNÜ SATIŞA HAZIR HALE GETİRMEK YASAK
Gümrük işlemlerine tabi tutulmamış kaçak tütünü satışa hazır hale getiren ve yaptıkları işin yasa dışı olduğunu bilmeyen kadınlara yönelik ilanlarda son dönemde artış görüldü. Bu kadınlar, “Evde tütün sararak para kazanma” gibi başlıklarla sosyal medyada dolandırıcıların hedefi haline geldi.
KADINLAR MAĞDUR OLUYOR
Evde tütün sarma işi ilanına başvuran kişiler, ilanı veren kötü niyetli şahısların talep ettiği başlangıç ücretini gönderiyor veya sardıkları paketlerin ücretinin ödenmemesiyle mağdur duruma düşüyor. Bazı dolandırıcılar ise, banka aracılığıyla gönderilen az miktardaki paranın ardından mağdurların kişisel bilgilerini edinerek bu bilgileri para aklama amacıyla kullanıyor.
3-5 YIL HAPİS CEZASI VAR
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“İnternette tütün sarma ilanları görüyoruz. Mağdurlar, ilk etapta belli bir ücret ödenmesi için IBAN numarasını gönderiyor. Bir süre sonra “cihazlarımızı gönderip, tütün sararak para kazanacaksınız” söylemiyle kandırıp, kişisel bilgilerine ulaşıyor.
Tütün sarma işi, bir suçtur. 3-5 yıl hapis cezası var. Bu işi yaparak hem suçlu hem de dolandırıcıların mağduru olmayın. Bu ilanlar şikayet edilsin. Tütün sarma işinin yasa dışı olduğunu bilmeden ek gelir amacıyla bu ilanlara itibar ediliyor.
Kulaktan dolma, “komşu yapıyor, kazanıyor” gibi söylemlerle ilanlara ilgi duyuluyor. Kaçak kıyılmış tütünü satış için içime hazır hale getirmek suçtur”