Ana Sayfa GÜNDEM Bakanlığın kiralama ihalesi kararı yargıya taşındı

Bakanlığın kiralama ihalesi kararı yargıya taşındı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında İzmir’in 8 ilçesindeki 15 okula ait 18 adet spor salonu, halı saha ve okul bahçesinin ihale usulü ile kiraya verilmesi kararı alındı.

İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan “Mülkiyeti Hazineye Ait Olup Milli Eğitim Bakanlığına Tahsis Edilen Taşınmazlar İle Bu Taşınmazlar Üzerine Yer Alan Yerlerin Kiralanmasına Dair Bakanlıklar Arası İş Birliği Protokolü”nün iptali için dava açtı.

Dernek, daha önce ihalenin iptal edilmesi için birçok açıklama ve eylem yaparken İzmir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ihalenin sakıncalarını ve iptal talebini içeren dilekçeler vermişti.

İhalenin iptal edilmemesi üzerine dernek, ihalenin iptali istemiyle dava açarak konuyu yargıya taşıdı.

Okul-Aile Birliği Yönetmeliği işaret edildi

Başvuruya, “Protokolün ‘Mili Eğitim Temel Kanunu’na ve ‘Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği’ne aykırı” olduğu dayanak gösterilirken, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 16. Maddesi ve yönetmelik ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, okulların bünyesinde bulunan açık alan, kantin, salon ve benzeri yerler işletme/işlettirme hakkının okul aile birliklerinde olduğu ve bu tür bir kiralama sözleşmesinin Okul-Ail Birliği tarafından yapılması gerektiği ifade edildi.

Protokol ile birlikte kiralama sürecinin Okul-Aile Birliği tarafından değil doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütüleceğine, kiralama sözleşmesinin Okul-Aile Birliği tarafından değil Bakanlıkça imzalanacağına, bu kiralama faaliyetinden kaynaklanan gelirin ise Okul Aile Birliği hesabına değil Milli Eğitim Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’nün hesabına yatacağına dikkat çekilerek, “Protokolle Okul-Aile Birliği, kendi görev ve yetkisi altında olan işletme/işlettirme faaliyetlerinden hukuka aykırı bir şekilde dışlanmaktadır. Yasa ve Yönetmelik gereği Okul-Aile Birliklerinin yasal gelir kalemlerinden olan kira geliri, bu Protokolle Okul-Aile Birliği geliri olmaktan çıkarılmıştır. Protokolde, elde edilecek olan kira gelirin Okul-Aile Birliğine aktarılıp aktarılmayacağı, aktarılacaksa bunun oranının ne olacağına dair hiçbir düzenleme yoktur. Protokolle birlikte kendileri için hayati öneme sahip bir gelir kaleminden de mahrum bırakılmışlardır. Bu mahrum bırakılma halinin Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 16.maddesine ve Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliğine aykırılığı tartışmasızdır” denildi.