Bir asteroid, Dünya’nın yer çekimine yakalanarak yaklaşık 2 ay boyunca geçici bir ‘mini Ay’ olarak gökyüzünde kalacak. Yalnızca profesyonel bir teleskop ile gözlenebilecek ikinci Ay’ın yerçekimine yakalanmasına günler kaldığı tahmin ediliyor.
GÖZLEM YÖNTEMLERİ
Çıplak gözle görünmesi zor olan asteroid, en azından 4 inç (10 cm) çapında bir teleskopla gözlemlenebilir. Daha büyük teleskoplar, daha net görüntüler sağlar.
ASTEROİD HAKKINDA
Boyut: 10 metre çapında, bu da onu oldukça küçük bir cisim yapıyor. Bu boyuttaki asteroitler genellikle Dünya’ya yakın geçişler yaparken zor gözlemlenir.
Yörünge: Dünya’nın çekim gücünden etkilenmediği için kısa süre içinde Güneş Sistemi’ne geri dönecektir.
YAKLAŞIK İKİ AY BİZİMLE BERABER
Yaklaşık bir şehir otobüsü uzunluğundaki bir asteroitin gezegenimizin etrafında yaklaşık iki ay kalması bekleniyor.
29 Eylül’den 25 Kasım’a kadar Dünya’nın yörüngesinde kalacak ve ardından Güneş’in yörüngesine dönecek olan asteroid Güneş Sistemi’nde yolcuğuna devam edecek.
Asteroit, 7 Ağustos’ta NASA tarafından finanse edilen bir program olan Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (Atlas) tarafından keşfedildi.Yaklaşık 10 metre çapı olan asteroit, Dünya’nın uydusu Ay ile karşılaştırıldığında çok küçük.
Bilim insanları, asteroit “Mini Ay’ın1 2055’te tekrar Dünya yörüngesine döneceğine inandıklarını eklediler.Bu, Dünya’nın sahip olduğu ilk “Mini Ay” değil. Araştırmacılar, 1981 ve 2022’de iki “Mini Ay” olay gerçekleştiğini yazdı