Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen uluslararası zirvede, askeri alanda yapay zekanın (AI) sorumlu kullanımını yönetecek yeni bir “eylem planı” duyuruldu.
Geçtiğimiz yıl Amsterdam’da gerçekleştirilen ilk zirveye göre daha somut ve uygulanabilir yönergeler içeren bu plan, hukuki bağlayıcılığa sahip olmasa da, uluslararası askeri AI politikalarında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
96 ÜLKE KATILDI
Bu yılki “Sorumlu AI Askeri Alanında” (REAIM) zirvesi, geçen yılki belirsiz ve genel “harekete çağrı” deklarasyonundan daha fazla detay ve uygulanabilirlik sunuyor. 96 ülkenin hükümet temsilcilerinin katıldığı zirvede, ABD ve Çin gibi büyük güçlerin bu planı ne ölçüde desteklediği ise henüz netlik kazanmadı.
Hollanda Savunma Bakanı Ruben Brekelmans, “Geçen yıl daha çok ortak anlayış oluşturma çabası içindeydik; şimdi ise somut adımlar atıyoruz,” diyerek bu yılki planın daha eylem odaklı olduğunu belirtti. Yeni planda, AI risk değerlendirmelerinin nasıl yapılacağı, insan kontrolünün sağlanması ve güven inşa edici önlemler gibi detaylar yer alıyor.
NÜKLEER SİLAH KULLANIMINDA İNSAN KONTROLÜ
Belgede, AI’nın kitle imha silahlarının yayılmasını önlemede nasıl bir rol oynayabileceği ve nükleer silah kullanımı sırasında insan kontrolünün önemine de vurgu yapıldı. Ayrıca, terörist grupların AI aracılığıyla kitle imha silahlarına erişiminin engellenmesi gerektiği ifade edildi.
Güney Koreli yetkililer, bu belgenin ABD’nin geçtiğimiz yıl askeri AI kullanımına dair açıkladığı ilkelerle benzer temaları kapsadığını, ancak Seul zirvesinin birden fazla paydaşın yer aldığı ve tek bir ülke veya kuruluşun egemen olmadığı bir platform sağlamayı amaçladığını belirtti.
Zirvenin bir sonraki oturumunun nerede ve ne zaman yapılacağına dair detaylar ise henüz belirlenmedi.