ÇİÇEKLERİ SULAMAK İÇİN DAMITILMIŞ SU: GERÇEKTEN GEREKLİ Mİ ve NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
İç mekan bitkilerinin bakımında yeni trendler düzenli olarak ortaya çıkmaktadır. Bazen çiçeklere gerçekten hangi yöntemlerin yakıştığını, hangilerinin terk edilmesi gerektiğini anlamak zordur. Önerilerden biri, iç mekan bitkilerinin sulanması için musluk suyu yerine damıtılmış suyun daha uygun olmasıdır. Ancak herkes bu yaklaşıma katılmıyor.
Damıtılmış su hayranları, daha az yabancı madde içerdiğine ve toprakta ve bitki köklerinde mineral birikimini önlediğine damıtılmış su ile sulamanın, çiçekleri musluk suyunda bulunan temel minerallerden mahrum bıraktığına ve bunun da zamanla besin eksikliklerine yol açabileceğine inanıyor.
DAMITILMIŞ SU EV BİTKİLERİ İÇİN DAHA MI İYİDİR?
Uzmanlar damıtılmış suyun ev bitkilerini sulamak için mutlaka en iyi çözüm olmadığını söylüyorlar. Üstelik sözde faydalar kesinlikle bu tür suyun maliyetinden daha ağır basmıyor. “Çok sayıda bitkiniz varsa damıtılmış suya çok para harcarsınız. Su filtreleme sisteminiz varsa bu muhtemelen en iyi seçenektir, besin maddelerinden mahrum bırakmadan mineral birikimini önlemek istiyorsanız damıtılmış su ve musluk suyu arasında geçiş yapabilirsiniz.
DAMITILMIŞ ve FİLTRELENMİŞ SUYUN KARŞILAŞTIRILMASI
Filtrelenmiş su, çiçeklerin sulanması için damıtılmış suya en iyi alternatiftir. Filtrenin türüne bağlı olarak sıvıdaki ince tortu, klor veya bakteri gibi belirli kirletici maddeleri temizleyebilir ancak bitkilerinizin gelişebilmesi için gerekli mineralleri ve iz elementleri geride bırakabilir. Filtrelenmiş bir su sürahisi kullanın veya bir sulama kabını filtrelenmiş bir kaynaktan gelen suyla doldurun.
DAMITILMIŞ SUDAN HANGİ BİTKİLER FAYDALANIR?
Bataklık bitkilerinin damıtılmış sudan yararlanabilecek türlerden biri olduğu kesin. Gerçek şu ki, bu ürünler musluk suyundaki kirletici maddeleri diğer türlere göre daha fazla tutabiliyor. Ek olarak Venüs sinekkapanları gibi etçil bitkiler musluk suyundaki minerallere karşı daha duyarlı olabilir. Besinlerini yakaladıkları böceklerden aldıkları için musluk suyuna ihtiyaç duymazlar.
SULAMA İÇİN SUYU BAŞKA NASIL İYİLEŞTİREBİLİRSİNİZ?
Musluk suyunuzun saflığı veya kalitesi konusunda endişeleriniz varsa veya ev bitkileriniz genel olarak iyi durumda değilse damıtılmış suya geçmek yerine başka sulama değişiklikleri yapmanızı öneririz. Bir kabı musluk suyuyla doldurun ve bitkilerinizi sulamadan önce bir gün bekletin. Bu, florür gibi katkı maddelerinin buharlaşmasına izin verecektir. İç mekan bitkilerini sularken ana hataları öğrenin .
Suyun pH’ını kontrol edin ve bitkisel besin kullanarak gerekli ayarlamaları yapın. Yüksek veya düşük pH değerine sahip suyun bitki büyümesini engelleyeceğini söylüyor. İç mekan bitkilerinizi sürekli olarak dengesiz pH’a sahip suyla sulamak onları olumsuz etkileyebilir. Çiçekler çok yavaş büyüyorsa veya yapraklarının rengi solmuşsa toprağın pH’ını kontrol etmek faydalı olabilir. Piyasada çeşitli tiplerde ev tipi toprak test kitleri bulunmaktadır.