KURAL 1 TATLI, TAZE KOKU
Olgun kavunun karakteristik bir aroması vardır, tatlıdır ancak “ağır” değildir. Kavunu “kuyruk” ve “burun” bölgesinde koklamanız gerekiyor. Hasar olmadığında bu yerlerden çürümeye başlar.
Ayrıca meyvenin ucunu ovalayıp koklamakta fayda var. Olgunlaşmamış meyvelerin özelliği, taze ve özellikle etkileyici olmayan “yeşil” otsu bir kokudur. Mide bulandırıcı derecede tatlı, “boğucu”, ekşi veya nemi anımsatan meyvenin fazla olgunlaştığını ve muhtemelen çürümeye başladığını gösterir.
Meyve görünüşte “standart” görünüyorsa ancak hiçbir kokusu yoksa satın almaktan kaçının.
KURAL . 2 SAP TÜRÜ
Sapın veya “sap” görünümü, olgun ve tatlı karpuzların seçildiği ana kriterlerden biridir. Kavunda da buna dikkat etmek gerekiyor
Doğru “sap” güçlüdür, tamamen kurudur, kahverengimsi bej renktedir, en ufak bir küf veya çürüme izi yoktur. “Burun” aynı renkte olmalıdır. “Kuruluğu” ve patojenik mikrofloranın yokluğunu değerlendirerek buna da dikkat edin.
Yırtık ” sap”, ürünün nispeten düşük kalitesini gizlemeye çalışan birçok uyanık satıcının eski bir numarasıdır.
KURAL 3 BOYUT ÖNEMLİDİR
Orta boy ve ağırlıkta kalmak daha iyidir. Aynı türden kavunların en küçüğünü veya en büyüğünü almayın. Ortalama ağırlık çeşide bağlıdır.
Boyutları yaklaşık olarak eşit olan iki kavundan daha ağır olanı satın alın. Bu, daha fazla sululuğun ve dolayısıyla içinin olgunluğunun bir göstergesidir.
Olgun bir kavun elinize aldığınızda boyutuna göre biraz ağır olarak algılanır.
KURAL 4: BİRAZ YUMUŞAK BURUN
“Burun” çiçeğin “bağlandığı” yerdir. Sapın karşısında bulunur. Olgun kavunlarda “burun” kabuğun geri kalanından biraz daha yumuşaktır ve hafifçe basıldığında parmak ucunun altında daha fazla esner. Ancak baskıyı bıraktıktan sonra hiçbir ezik kalmamalı. Aşırı yumuşak bir “burun”, satın almayı reddetmenin bir nedenidir.
KURAL 4 DONUK SES
“Doğru” ses, olgunluğun oldukça güvenilir bir göstergesidir. Kabuğuna parmaklarınızla hafifçe vurun, ses donuk ama belirgin olmalıdır.
Hala yeşilken toplanan örnekler sanki bir “çıtırtı” gibi zayıf bir ses çıkarır.
KURAL5 ELASTİK, DÜZGÜN SOYULMA
Çoğu çeşidin derisi oldukça yoğun ve elastiktir. Parmağınızın ucuyla fazla kuvvet uygulamadan bastırırsanız, biraz gevşeyip geri yaylandığını hissedeceksiniz. Basınç durduktan sonra kabuk “orijinal durumuna” döner; yüzeyinde hiçbir iz kalmaz. Eğer eziklik devam ederse açıkça fazla olgunlaşmış demektir.
Ancak olgunlaşmamış bir kavuna “bastırmak” imkansızdır. Kabuğu “odunsu” gibi görünür ve daha çok karpuza benzer.
Olgun kabuğun rengi neredeyse tüm yüzeyi boyunca mutlaka aynıdır. Kabukta ana renginden biraz daha hafif, küçük, yuvarlak bir noktanın bulunması normaldir. Meyvenin toprakla temas ettiği yer burası olduğundan bu bölgenin yeterince güneş ışığı almadığı açıktır.
Yeşil lekeler ve kalıntılar, meyvenin açıkça olgunlaşmadan toplandığının kanıtıdır. Koyu sarı ve kahverengimsi lekelerin varlığı ise çürük gelişiminin ana belirtilerinden biridir.
Kabuğunun doğal olmayan parlaklığı veya tam tersine donukluğu, yasaklı kimyasallarla muamele edildiğinin kanıtıdır.