SONBAHAR BUDAMASININ AMACI NEDİR?
Budamanın ardındaki felsefeyi anlamak, bahçenizde belirli bir bitki için doğru hareket tarzının ne olduğunu merak ettiğinizde yararlı olur. Bitkilerinizi budamak için birçok neden vardır: Ağaçlar için caddeye, evinize veya kaldırımı ihlal etme tehlikesi yaratan dalları kaldırabilirsiniz. Çalıları ve ağaçları budayarak da şekillendirebilirsiniz ancak bu genellikle görsel amaçlıdır.
Budamanın daha iyi bir nedeni, diğerlerini kesen veya içe doğru büyüyen dalları kaldırarak güneş ışığının ve hava akışının çalıların ve ağaçların ortasından geçmesini sağlamak olabilir. Budama dallanmayı teşvik eder; bu, budama sırasında gövdenin sıklıkla iki gövdeye ayrılabileceği anlamına gelir ve çiçeklerin kesilmesi ve sebzelerin meyve vermesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
Son olarak budama, bitkinin yaprakları ve gövdeleri yer üstünde tutmak için kullanmak yerine enerjinin depolandığı köklere odaklanmasını sağlayarak bitkinizin aşırı sıcaklık dalgalanmaları gibi aşırı koşullarda hayatta kalmasına yardımcı olabilir.
BİTKİLERİNİZİ NE ZAMAN BUDAMALISINIZ?
Genellikle bitki uykuda ve kuruyken budama yaparsınız ve bitkiler farklı mevsimlerde uykuda kalır ancak kış çoğu bitki için genellikle güvenli bir zaman olarak kabul edilir. Gerekirse, örneğin tehlikeli bir dalı kesmek için bu sezonun dışında budama yapabilirsiniz ancak bunu yaparsanız bitkiye daha fazla destek sunacağınızdan emin olmalısınız. Yazın kesilen ağaçlar virüslere ve mantarlara karşı daha hassastır.
Budama yaparken temel kural, bitkinin üçte birinden fazlasını asla kesmemektir; bu çok gibi görünebilir ancak çoğu bitki gerçekten ağır bir budamadan zarar görür. En iyi örnek, kıştan sonra tamamen kestiğinizde açan güllerdir.
BİR BİTKİYİ SONBAHARDA BUDAMAMA NEDENLERİ
Bundan kaçınmanın birkaç nedeni var: Birincisi, bunu yapmak için doğru zaman olmayabilir; bir bitkinin veya ağacın uykuda kalma süresini bilmenin iyi bir yolu, çiçek açtığı zamana bakmaktır. Bitkiler çiçek açar, meyve verir ve daha sonra uyku dönemine girer, bu nedenle çiçeklenme sonrası veya meyve verdikten sonra budamak için genellikle güvenli bir zamandır.
Ayçiçeği gibi bazı bitkiler tek çiçeklidir; onları budayarak daha fazla çiçeklenme olasılığını ortadan kaldırırsınız. Bazı bitkilerin budamaya hiç ihtiyacı yoktur. Son olarak, budama yapmamanın iyi bir nedeni, bitkilerin çiçek açtıktan sonra meyve ve tohum üretmesi ve kışın yaban hayatının bunlarla beslenmesidir. Bir bitkiyi yalnız bırakmak yerel ekosistemi desteklediğiniz anlamına gelir.
SONBAHARDA BUDANMAYACAKLAR:
Açelyalar, orman gülleri, kamelyalar: İnsanlar bu üçlü gibi çiçekli ağaçlara ve çalılara bayılıyor gibi görünüyor.
Bu bitkiler yılda bir kez, birkaç hafta boyunca birdenbire çiçek açma eğilimindedir ve bu birkaç hafta oldukça güzel olsa da, ağaçlar daha sonra tüm bu çiçekleri umursamaz bir şekilde dökmeye devam eder. Bu ilkbaharda olur ve bu nedenle onları budama zamanı yazdır. Bu bitkileri sonbaharda budamak bir sonraki yıl kaç tane çiçek alacağınızı etkileyebilir.
Leylaklar: İlkbaharda genellikle tek bir dalga verirler ve yakındaki havayı dünyadaki en sarhoş edici kokuyla doldururlar, sonra ilginç olmayan çalılıklara geri dönerler.
Ortanca: Bu bitkinin çeşitli alt türleri vardır ve bunların tümü farklı zamanlarda budama gerektirir.
Büyük mavi ve pembe çiçekli hidraların genellikle mayıs ayı başlarında kesilmesi gerekir; bu, kışı geçiren ve hayatta kalan tomurcukların güvende olduğu anlamına gelir. Çiçekler yaşlanmaya ve renk değiştirmeye başladıkça sonbaharda yalnızca meşe hidraları budanmalıdır.
Ekinezya ve Kara Gözlü Susan: Bu çok yıllık çiçekli çalılar sonbaharda budanabilir ancak onları korumayı düşünmelisiniz. Bu bitkilerin ortasındaki tohumlar tüm kış boyunca kuş ordularını besleyebilir .
Eğrelti Otları: Yeşil yapraklı arkadaşlarınız kışın renklerini ve canlılıklarını kaybederek biraz üzgün görünseler de sonbahar darbesinden hoşlanmazlar. Herhangi bir şey varsa eğrelti otlarını kışın sonuna veya ilkbaharın başlarına kadar budamak için bekleyin.