İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün (OECD) Türkiye ekonomisine ilişkin önerileri sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile eleştirdi.
“FATURAYI EMEKÇİNİN SIRTINA YÜKLEME ÇABASIDIR”
OECD önerilerinin yapısal reform olmadığını belirten Eğilmez, söz konusu önerilerin Yapısal Uyumlandırma adı altında çerçevelenmiş olan ve emeği, sermaye karşısında daha da gerileterek sitemin yarattığı faturayı emekçinin sırtına yükleme çabası olduğunu belirtti.
YAPISAL REFORM NASIL SAĞLANIR?
Yapısal reformun nasıl sağlanacağına dair açıklamalarda bulunan Mahfi Eğilmez, bunun hukukun üstünlüğünün sağlanarak, demokrasinin ve ekonomik sistemin ahbap çavuş ilişkilerinden kurtarılarak, atamalarda liyakat öne çıkarılarak, eğitimde bilimin her aşamada egemen kılınması gibi köklü adımlar atılarak sağlanabilecğini ifade etti.
“YAPISAL REFORM DEĞİL YAPISAL DEFORM”
Eğilmez, açıklamasının devamında, “Bozuk yapıyı değiştirecek olan ve dolayısıyla yapısal reform ifadesine layık olan adımlar bunlardır. Ücretleri baskılamak ve emeği daha da zayıflatmakla sonuçlanacak adımlara yapısal reform değil yapısal deform denir” ifadelerini kullandı.
OECD yapısal reformların mevcut makroekonomik çerçeveyi istikrara kavuşturabileceğini ve uzun vadeli büyüme potansiyelini artırabileceğini belirtmiş. "Sürekli iş sözleşmelerinin daha esnek hale getirilmesi, sosyal koruma sisteminin kıdem tazminatından daha geniş kapsamlı işsizlik…
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) September 17, 2024