Hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi olan Antalya, 650 bin yatak kapasitesiyle her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yaparken 5 yıldızlı otellerde, villa ve butik otellerde tahtakurusu şikayetleri arttı.
TAHTAKURULARININ KAYNAĞI ÇÖZÜLDÜ
Tahtakuruların Avrupa ülkelerinden gelen turistlerin farkında olmadan valizleri ile taşıdıkları tahtakurusu yumurtalarından kaynaklandığı ortaya çıktı. Otel odalarında özellikle yatakların başlık kısımlarında, baza altlarında, kıyafet dolaplarında tahtakurusu ve yumurtalarına rastlandığı kaydedildi.
İLAÇLANAN ODALAR TEKRAR TAHTAKURUSU DOLDU
Günlerce ilaçlama çalışmalarının yapıldığı kaydedilirken tahtakurularından arındırılan odaların birkaç hafta sonrasında yeniden aynı sorunla karşılaştığı belirtildi. Şikayetlerin artması ile aralarında 5 yıldızlı otellerin de bulunduğu tesislerde, geniş çaplı ilaçlama yapıldığı aktarıldı.
‘TAHTAKURUSUYLA MÜCADELE NE YAZIK Kİ ZOR’
Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi‘nden Prof. Dr. Hüseyin Çetin, Antalya’ya her yıl farklı ülkelerden gelen ziyaretçilerin otellere, oradan da kentin farklı noktalarına hatta evlere taşıdığı tahtakurusu yumurtalarının, birkaç gün içerisinde kan emici böcekler haline dönüştüğünü açıkladı.
Ayrıca Çetin, “Son 2 yıldır belirgin artış var. Çoğu hastaneler, oteller, toplu taşımada şikayetler geliyor. Tahtakurusuyla mücadele ne yazık ki zor. Bir defa ilaçlamayla çözülecek bir sorun değil. İnsanların tedbirli davranması lazım” ifadelerini kullandı.
“TURİSTLER BULAŞTIRDI”
Otellere gidince ilk olarak odanın kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Çetin, “Ekonomik koşullar nedeniyle insanlar daha uygun fiyatlı yerleri konaklamak için tercih ediyor. Ancak bu durumda hijyen koşulları ve ilaçlamanın iyi olmadığı yerler oluyor. Otel, pansiyon gibi konaklama yerlerinde fazlaca şikayet var. Dünyanın birçok ülkesinde tahtakurusu şikayetleri oluyor. O ülkelerden gelen turistlerden bulaş söz konusu. Avrupa’dan gelen bir turist valizinin kenarında tahtakurusu yumurtaları getirebiliyor. Otelde odaya girince de yumurtalar açılabiliyor” dedi.
BULAŞ KAYNAKLARI AÇIKLANDI
İnşaat şantiyelerinde, kütüphanelerde de benzer şikayetlerin geldiğini söyleyen Prof. Çetin, böceğin bir hastalık taşımadığını, geceleri harekete geçen böceğin insan vücudunu ısırıp, kan emerek yaşamını sürdürdüğünü ifade etti.
Prof. Dr. Hüseyin Çetin, toplu taşımada valizlerin diğer yolcuların valizleriyle aynı yere koyduğuna dikkat çekerek bunun bulaş riskini artırdığını söyledi. Valizin otel odasında etrafa yayıldığına dikkat çekti.
Gece gelip, kişilerden kan emdikten sonra tekrar valizin iç kısımlarına yumurta bıraktığını belirtti. Nakliye firmalarıyla taşınan eşyalar, kargolar da bulaş kaynağı olduğunu belirten Prof. Çetin, 2- 3 gün arayla 1 ay boyunca ilaçlamak gerektiğini belirtti.