Ana Sayfa YAŞAM 12 bin yıl önce insanların ne yediği belli oldu

12 bin yıl önce insanların ne yediği belli oldu

Karahantepe’de yürütülen kazılarda oda tarzı yapılar, öğütme taşları, el taşları, bitki kalıntıları ve çeşitli hayvan türlerine ait kemik parçaları bulundu. Bu bulgular, bölgenin tarihine ışık tutarak, insanların eski beslenme alışkanlıkları hakkında değerli bilgiler sunuyor.

BESLENME ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER

Taş Tepeler projesinin koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul, kazılardan elde edilen bulguların 12 bin yıl önce insanların nasıl beslendiğine dair önemli ipuçları sunduğunu belirtti. Karul, “Bu alanlarda besinin hazırlandığını ve insanların çevrelerindeki kaynaklardan etkin şekilde yararlandığını anlıyoruz. Tüm bunları yan yana getirdiğimizde, farklı kaynakları mutfakta bir araya getiren insanların varlığının kanıtını elde etmiş oluyoruz” dedi.

TARIMIN İLK İZLERİ

Geçtiğimiz yıllarda Göbeklitepe’deki kazılarda insanların yerleşik hayata geçtikten sonra buğdayın tarımda ilk kez kullanıldığı tespit edilmişti. Şimdi ise bu sürecin sonraki aşamalarının nasıl geliştiği araştırılıyor.

“TAHILIN YABANİ HALİ İŞLENEREK BESİN ÜRETİMİNDE KULLANILMIŞ”

Prof. Dr. Karul, “Tüm çalışmalarımızı bir araya getirdiğimizde, bu bölgenin bağdayın anavatanı olduğunu ve buğdayın yabani olarak yetiştiği bir coğrafya olduğunu görüyoruz. İnsanlar burada yerleşik hayata geçtikten sonra buğdayı tarımda kullanmaya başlamış. Yani, tahılın yabani hali işlenerek besin üretiminde kullanılmış” ifadelerini kullandı.

MUTFAK KÜLTÜRÜ VE ARKEOLOJİK ALANLAR

Karul, Şanlıurfa’nın arkeolojik alanları ile mutfak kültürünün ilk aşamalarını izleyebileceğimiz bir merkez olduğunu vurguladı. Dönemin mutfak kültürüne dair daha fazla bilgi ve detay, yapılan incelemelerin ardından kamuoyuyla paylaşılacak.